Web Analytics
Čang'e-6 pristao u lunarnu orbitu sa bezbedno prebačenim uzorcima - BetaRS

Čang'e-6 pristao u lunarnu orbitu sa bezbedno prebačenim uzorcima

Zabava | 12.06.2024 | access_time 12:35
Čang'e-6 pristao u lunarnu orbitu sa bezbedno prebačenim uzorcima
Xinhua/Jin Liwang
Usponjač kineske sonde Čang'e-6 uspešno se sastao i spojio sa kombinacijom orbiter-povratnik sonde u lunarnoj orbiti 6. juna u 14.48 po pekinškom vremenu, objavila je Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA), objavila je Sinhua.

Kontejner koji je nosio prve uzorke na svetu sa daleke strane Meseca je bezbedno prebačen sa usponjača (ascendera) do povratnika do 15.24, saopštila je CNSA.

Nakon što je ascender poleteo sa daleke strane Meseca 4. juna ujutro i ušao u lunarnu orbitu, izvršio je četiri podešavanja orbite. Kada je usponjač bio oko 50 km ispred i 10 km iznad kombinacije orbiter-povratnik, kombinacija se postepeno približavala uzlaznom uređaju kroz autonomnu kontrolu kratkog dometa i uhvatila ga kandžama za držanje.

Ovo je drugi put da su kineske svemirske letelice izvršile spajanje i pristajanje u lunarnoj orbiti, a to je prvi put realizovao Čhang'e-5 2020. godine.

Kombinacija orbiter-povratnik će se kasnije odvojiti od usponjača i pripremiti se za povratak na Zemlju u odgovarajuće vreme.

Nakon transfera Mesec-Zemlja i odvajanja orbitera i povratnika, po planu se očekuje da će povratnik sleteti sa lunarnim uzorcima u Sizivang Baner u severnoj kineskoj autonomnoj oblasti Unutrašnja Mongolija.

Sonda Čang'e-6, koja se sastoji od orbitera, lendera, usponjača i povratnika, lansirana je 3. maja. Njena kombinacija lender-usponjač sletela je na područje određeno za sletanje u basenu Južnog pola-Aitken na dalekoj strani Meseca 2. juna, a uzorkovanje je završeno za dva dana. Usponjač, sa dragocenim uzorcima, poleteo je sa mesečeve površine i ušao u unapred podešenu lunarnu orbitu u 4. juna ujutru.

Teme