Web Analytics
Kineski naučnici dizajnirali 3D e-kožu - BetaRS

Kineski naučnici dizajnirali 3D e-kožu

Tehnologija | 12.06.2024 | access_time 12:45
Kineski naučnici dizajnirali 3D e-kožu
Tsinghua University/Handout via Xinhua
Tim kineskih naučnika napravio je prvu na svetu elektronsku biološki inspirisanu kožu sa 3D strukturom koja oponaša tri mehanička signala pronađena u ljudskoj koži.

Sa svojom zamršenom 3D distribucijom, senzorni receptori u ljudskoj koži vešto opažaju spoljašnje sile i naprezanje. Oponašajući ovu prostornu distribuciju, istraživači sa Univerziteta Tsinghua razvili su e-kožu koja replicira strukturu ljudske kože, sa sopstvenim "epidermisom", "dermisom" i "potkožnim tkivom", piše Sinhua.

Ova e-koža je sposobna da postigne istovremeno dekodiranje i percepciju tri mehanička signala - pritiska, trenja i naprezanja - na fizičkom nivou, prema studiji nedavno objavljenoj u časopisu Nauka (Science).

"Komadić e-kože, veličine vrha kažiprsta, opremljen je sa 240 metalnih senzora, od kojih je svaki veličine 200-300 mikrometara", rekao je Džang Đihui, odgovorbi autor studije.

"Njihov prostorni raspored blisko oponaša distribuciju ćelija taktilnih receptora unutar ljudske kože", dodao je Džang.

Senzori prikupljaju signale koji se pedantno obrađuju i potom usavršavaju kroz algoritme dubokog učenja, omogućavajući biomimetičkoj koži da sa izuzetnom preciznošću prepozna teksturu i konture objekata.

Prema studiji, ona pokazuje izuzetnu rezoluciju percepcije položaja pritiska od oko 0,1 milimetara, što je uporedivo s osetljivošću prave ljudske kože.

E-koža ima potencijal da se integriše u vrhove prstiju medicinskih robota za preciznu dijagnostiku i intervencije u ranoj fazi. Takođe se može koristiti kao flaster za praćenje vitalnih zdravstvenih metrika u realnom vremenu, uključujući zasićenost krvi kiseonikom i broj otkucaja srca, rekao je Džang.

Teme