Web Analytics
Nemačka policija spremna za huligane tokom Evropskog fudbalskog prvenstva - BetaRS

Nemačka policija spremna za huligane tokom Evropskog fudbalskog prvenstva

Fudbal | Izvor: Beta-AP | 12.06.2024 | access_time 14:10
Nemačka policija spremna za huligane tokom Evropskog fudbalskog prvenstva
Ministarka unutrašnjih poslova Nemačke Nensi Fezer rekla je da je zemlja spremna za Evropsko fudbalsko prvenstvo i da će tokom trajanja turnira svakodenvno na dužnosti biti 22.000 policajaca.

"Spremni smo za sve opasnosti koje možemo da zamislimo uz visak nivo angažovanja svih bezbednosnih organa", rekla je Fezer i dodala da se zemlja priprema za sve vrste pretnji, od huligana, preko terorista, do sajber kriminala.

"Biće vrlo vidljivo prisustvo policije", navela je ministarka.

Ona je rekla da će 22.000 policajaca biti na dužnosti svakoga dana za vreme trajanja turnira, bez odmora.

Nemačkoj policiji pomagaće i policije zemalja učesnica turnira, a kontrole unutrašnjih granica su privremeno uvedene.

"Za saveznu policiju to je najveće angažovanje otkako je osnovana 1951. godine", rekao je portparol ministarstva unutrašnjih poslova Lars Harmsen za Asošiejted pres.

Evropsko prvenstvo počinje u petak, a utakmice će se igrati u 10 gradova.

Organizatori strahuju od huliganizma, koje je u porastu od 2021. godine. U tek završenoj sezoni u Francuskoj i Grčkoj ubijeni su po jedan navijač u nasilnim obračunima.

Među nedavnim incidentima najozbiljniji su oni između navijača Liona i Pari Sen Žermena prošlog meseca. Istog vikenda sa policijom su se sukobili i navijači Utrehta u Holandiji.

Takođe, u isto vreme u Berlinu došlo je do tuče navijača tokom fajnal-fora košarkaške Evrolige.

Savezi među navijačkim grupama su jedan od opasnosti za organizatore Evropskog prvenstva, pošto se suparništvo među klubovima prenosi na međunarodnu scenu, što otežava identifikaciju izgrednika.

Među utakmicama visokog rizika je i duel Srbije i Engleske u Gelzenkirhenu 16. juna. Britanski Telegraf preneo je da se očekuje dolazak "500 huligana iz Srbije", dok se za rizične smatraju i utakmice Poljske, Hrvatske, Rumunije i Češke.

Prošlog novembra policija je uhapsila 46 navijača Legije iz Varšave uoči utakmice protiv Aston Vile u Ligi konferencija.

Može se očekivati i sukob nemačkih navijača Ajntrahta i Šalkea.

Čini se da fudbalsko nasilje ima svoje tržište. Neki snimaju tuče i objavljuju ih na internetu, a postoje i specijalizovane stranice posvećene fudbalskom nasilju.

Takođe postoji i huliganska video igrica, a može se kupiti i majica sa logom "Euro 2024, Festival Nasilja".

Teme