Web Analytics
Ekološki ustanak predao zahtev za poništaj licitacije stečajnog dužnika Stare šećerane - BetaRS

Ekološki ustanak predao zahtev za poništaj licitacije stečajnog dužnika Stare šećerane

Ekonomija | 12.06.2024 | access_time 15:20
Ekološki ustanak predao zahtev za poništaj licitacije stečajnog dužnika Stare šećerane
Foto: Beta/Milan Ilić

Ekološki ustanak saopštio je danas da je Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika predao zahtev za poništaj licitacije stečajnog dužnika Društvenog preduzeća "Prva srpska fabrika šećera Dimitrije Tucović 1898", zbog nepoštovanja zakonske procedure.

"Procena vrednosti imovine stečajnog dužnika je ključna, jer je procenjena daleko ispod tržišne vrednosti i bez poštovanja nacionalnih standarda prilikom načina vršenja procene", piše u saopštenju.

Kako su naveli iz Ekološkog ustanka, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je juče da veruje da će se država po pravu preče kupovine, ponuditi da kupi pod istim uslovima stečajnog dužnika.

"Ovo je igra koju praktikuju zaobilazeći zakonske propise. Da je postojala iskrena namera da se sačuva kultruno istorijska celina, država bi se javila kao ponuđač, ovako jasno je da su namestili hitnu prodaju ispod tržišne cene, svojim partnerima u kriminalnim aktivnostima, kako bi pod istim uslovima, za istu bagatelnu cenu, kupili i pretvorili u ruglo, kulturno dobro", rekli su iz Ekološkog ustanka.

Društveno preduzeće "Prva srpska fabrika šećera Dimitrije Tucović 1898", odnosno kompleks Stare šećerane u stečaju, prodata je juče na javnoj licitaciji za 690 miliona dinara.


Ekološki ustanak: Sačuvati apoteke Beograd i ne dozvoliti privatizaciju

Ekološki ustanak apelovao je na nadležne da se ustanovi Apoteka "Beograd" obezbede uslovi da nesmetano obavlja svoju delatnost, odnosno da se zaposlenima redovno isplaćuju zarade, koje mesecima unazad značajno kasne.

U suprotnom će, kako su naveli iz Ekološkog ustanka, ustanova od koje direktno zavisi zdravlje mnogih Beograđana ostati bez kadra i "biti lak plen lovaca u privatizacijskom mulju".

"Zato je potrebno da Republički fond za zdravstveno osiguranje i grad Beograd, kao osnivač Ustanove, što pre nađu održivo rešenje koje bi 'Apoteku Beograd' ostavilo u rukama Beograđana, a zaposlenima garantovala sva radna prava", naveli su u saopštenju uz objašnjenje da je prelaskom na sistem "tendera" apoteka direktno postala zavisna od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ekološki ustanak takođe zahteva da nadležni temeljno ispitaju navode o finansijskim zloupotrebama bivše direktorke Ustanove, Jasmine Baletić, a obećali su i da će učiniti sve kako bi se atraktivne lokacije Apoteke "Beograd" i dalje koristile u javnom interesu.

Teme