Web Analytics
Gotova blokada zgrade Rektorata u Novom Sadu - BetaRS

Gotova blokada zgrade Rektorata u Novom Sadu

Društvo | 12.06.2024 | access_time 17:15
Gotova blokada zgrade Rektorata u Novom Sadu
prt.scr facebook.com/Radio021

Dvadesetčetvoročasovna blokada zgrade Rektorata Univerziteta u Novom Sadu završena je kao što je juče i najavljeno, nakon 16 časova.


Studenti neformalne grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) blokirali su zgradu Rektorata jer je u njoj danas, u periodu od 8 do 16 časova, trebalo da budu ponovljeni izbori za Studentski parlament Filozofskog fakulteta, prekinuti 21. maja.

Kako je za agenciju Beta potvrdio jedan od članova STAV-a Lazar Dinić, iako je planirano vreme za glasanje prošlo, oni nisu dobili nikakav zvaničan dokument da izbori danas nisu održani.

Predsednik Izborne komisije profesor Svetozar Bokov rekao im je da će zapisnik biti objavljen zvanično na oglasnoj tabli fakulteta u toku sutrašnjeg dana.

Takođe, studenti očekuju da u tom slučaju reaguje inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost, koju su o najavljenim izborima obavstili još u ponedeljak.

"Inspekciju smo obavestili o svim nepravilnostima i čekamo da izađe na teren. Inspekcija jedina može da poništi izborni proces, odnosno da ga obori, nakon čega će biti potrebno više meseci da se oni ponove", naveo je Dinić.

Studenti iz grupe STAV blokirali su zgradu Rektorata Univereziteta u Novom Sadu jer, kako su istakli, pravilnik po kojem se sprovode pripisuje da izbori za Studenski parlament smeju da se održe samo u zgradi fakulteta.

STAV je u dva navrata prekidao izborni proces jer traži promenu pravilnika koji je, kako tvrde, restriktivan i favorizuje samo listu Saveza studenata.

Ta lista je, prema navodima studenata, bliska vlastima i ne bavi se realnim studentskim problemima.







Studenti iz grupe STAV blokirali zgradu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu

Studenti iz neformalne grupe STAV (Studenti protiv autoritarne vlasti) blokirali su oko 15.30 časova zgradu Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, uoči sutrašnjih izbora za Studentski parlament.

Oni su najavili da će blokada trajati sutra do 16 časova i pozvali ostale studente i zaposlene da napuste zgradu Rektorata.

Iako su ranije najavili da će u 15 časova održati tribinu ispred zgrade Rektorata o "nepravilnostima koje prate rad Studentskog parlamenta Filozodskog fakulteta", studenti iz grupe STAV su odmah po okupljanju ušli u tu zgradu.

Studentkinja Mila Pajić iz gupe STAV rekla je nije zakonito da izbori za Studentski parlament budu održani u zgradi Rektorata, i to uz odobrenje rektora.

Studenti okupljeni oko STAV-a protive se tome da na izborima imaju samo jednu ponuđenu listu, listu Saveza studenata, zbog čega su u dva navrata ove godine blokirali pokušaj da se izbori pod tim uslovima održe.

Ocenili su da je odlukom o održavanju izbora u zgradi Rektorata prekršen član 5 Pravilnika o sprovođenju izbora za Studentski parlament Filozofskog fakulteta u Novom Sadu koji nalaže da se izbori moraju održati u zgradi Fakulteta.

Teme