Web Analytics
Ilon Mask odustao od tužbe protiv kompanije OpenAI jer je izneverila dogovor - BetaRS

Ilon Mask odustao od tužbe protiv kompanije OpenAI jer je izneverila dogovor

Tehnologija | Izvor: Beta-AP | 12.06.2024 | access_time 19:05
Ilon Mask odustao od tužbe protiv kompanije OpenAI jer je izneverila dogovor
Osnivač i izvršni direktor kompanije "Tesla" Ilon Mask je danas bez objašnjenja odustao od tužbe protiv kompanije OpenAI, poznate po alatu veštačke inteligencije ČetGPT (ChatGPT), koju je finansirao.

Mask je u februaru tužio tu kompaniju za veštačku inteligenciju iz San Franciska i njenog izvršnog direktora Sema Altmana zbog, kako je rekao, izdaje osnivačkih ciljeva proizvođača ČetGPT-a da koristi čovečanstvu, a ne da teži profitu.

U tužbi koju je podneo Višem sudu u San Francisku milijarder Mask je rekao da je, kada je finansirao stvaranje OpenAI-a, obezbedio sporazum sa Altmanom i Gregom Brokmanom, njenim predsednikom, da to bude neprofitna organizacija koja će razvijati tehnologiju u javnu korist i držati svoj programski kod otvorenim umesto da ga koristi radi privatne dobiti.

Međutim, ulazeći u dogovore sa Majkrosoftom, OpenAI je prekršio taj dogovor i udaljio se od misije kompanije koju je Mask finansirao, naveo je on u tužbi.

Većina pravnih eksperata kaže da je malo verovatno da će Maskove tvrdnje o kršenju ugovora, kršenju fiducijarnih dužnosti i nepoštenih poslovnih praksi imati uspeha na sudu.

Teme