Web Analytics
Gradonačelnica Pariza odložila svoje kupanje u Seni - BetaRS

Gradonačelnica Pariza odložila svoje kupanje u Seni

Olimpijada | Izvor: Beta-AFP | 12.06.2024 | access_time 20:10
Gradonačelnica Pariza odložila svoje kupanje u Seni
Gradonačelnica Pariza, socijalistkinja An Idalgo je do posle drugog kruga parlamentarnih izbora 7. jula odložila svoje kupanje u gradskoj reci Seni, obećano za 23. jun kao "istorijski zaron" čime je htela da svima pokaže da je ta reka čista za sve, te i za letošnje Olimpijske igre.

"Neće to biti 23. juna. Daćemo sebi vremena da prođemo kroz parlamentarne izbore. Ali, kupanja će svakako biti pre Igara", izjavila je Idalgo.

Još pre iznenadnog raspuštanja Skupštine koje je u nedelju objavio predsednik Francuske Emanuel Makron, 23. jun više nije bio relevantan za kupanje gradonačelnice zbog "obilnih kiša u maju i veoma jakog toka reke", ukazala je gradska uprava početkom juna.

Ceremonija otvaranja Igara koje će trajati od 26. jula do 11. avgusta, biće na Seni, a u vodi te reke u čije čišćenje su uložene 1,4 milijarde evra, uskočiće takmičari u triatlonu, plivačkom maratonu i paratriatlonu.

Ali, ipak ostaje neizvesnost za održavanje olimpijskih takmičenja na Seni zbog kvaliteta njene vode koji još od 2023. ne odgovara evropskim standardima zbog obilja dve fekalne bakterije u njoj što se svakodnevno proverava.

Nedavno je počelo korišćenje "retenzija"  - bazena za zadržavanje kišnice i otpadnih voda, ali u slučaju jake kiše neprečišćena voda može da se prelije iz njih u reku i donese zagađenje koje bi onemogućilo kupanje.

Za leto 2025. godine u Parizu je planirano otvaraje tri javna kupališta na Seni, od kojih jednog nedaleko od Ajfelove kule.

Teme