Web Analytics
Pašalić: Zaštita životne sredine je u ovom trenutku jedna od najznačajnijih tema i za Srbiju - BetaRS

Pašalić: Zaštita životne sredine je u ovom trenutku jedna od najznačajnijih tema i za Srbiju

Životna sredina | Izvor: Beta | 13.06.2024 | access_time 10:45
Pašalić: Zaštita životne sredine je u ovom trenutku jedna od najznačajnijih tema i za Srbiju
Foto: Beta/Dragan Gojic

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da je zaštita životne sredine tema koja je u ovom trenutku jedna od najznačajnijih, na međunarodnom planu i kao "pojedinačna tema koja se tiče specifičnosti Srbije".

Pašalić je na otvaranju dvodnevne međunarodne konferencije "Zajedničkim naporima ka zdravoj životnoj sredini: Uloga i značaj ombudsmana" u Narodnoj skupštini, rekao da je Srbija kao zemlja "poznata po svojim poljoprivrednim proizvodima i po svemu što bazično zavisi od jednog stabilnog ekološkog sistema".

On je istakao da je potrebno da se "zajedničkim i udruženim aktivnostima", i pojedinaca i nosilaca funkcija, "preuzme odgovornost za ugroženu životnu sredinu".

"Kao nezavisna institucija koja je posvećena i zaštiti životne sredine, institucija Zaštitnika građana nema samo kontrolnu fukciju, nego treba i da poveže zajedničke učesnike u ovoj borbi", kazao je Pašalić. Dodao je da je Zaštitnik građana "jedna od adresa na koju mogu da se obrate građani", kada su u pitanju problemi u vezi zaštite životne sredine.

Dodao je da je "pravo na zdravu životnu sredinu Ustavom zagrantovano pravo svih građana".

"Nezavisna institucija predstavlja važan mehanizam za obezbeđivanje prava na zdravu životnu sredinu, osim što vrši nadzor nad organima vlasti, zalaže se i da postupci zaštite životne sredine budu transparentni", rekao je Pašalić.

On je ocenio da je organizovanje Međunarodne izložbe "Ekspo 2027." podsticaj da se ulože "maksimalni napori", ne samo na bavljenju temom zaštite životne sredine, već i da se analiziraju postignuti rezultati.

Šef Odeljenja za demokratizaciju Misije OEBS-a u Srbiji Vladimir Valdes Garsija je rekao da je Srbija 2009. godine ratifikovala Arhusku konvenciju, i to osigurava odgovornost vlasti na svim nivoima.

"Srbija ima snažan zakonski okvir, ali implementacija traži više rada u toj oblasti, u čemu je potrebno da učestvuju zajedno institucije i civilno društvo, da bi se podigla svest o značaju zaštite životne sredine", rekao je Valdes Garsija.

 

Pašalić: Za ekološke probleme saznajemo iz pritužbi građana i preko medija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas da se ta institucija informiše i reaguje u vezi problema zaštite životne sredine na osnovu pritužbi građana i preko medija koji javljaju o temama "koje su fundamentalne".

Pašalić je u izjavi novinarima nakon otvaranja dvodnevne međunarodne konferencije "Zajedničkim naporima ka zdravoj životnoj sredini: Uloga i značaj ombudsmana" u Narodnoj skupštini, rekao da se građani Zaštitniku građana obraćaju da bi se žalili na konkretne probleme u lokalnoj sredini, koji se najčešće odnose na zagađenje vode.

Pašalić je pozvao građane da prijavljuju ekološke probleme, navodeći da Zaštitnik građana može da reaguje samo nakon saznanja o nekom problemu.

On je rekao da je kancelarija Zaštitnika građana "uvek imala dovoljno resursa" da bi se bavila problemima u vezi zaštite životne sredine, ali da je problem u dobijanju pravovremenih informacija, u čemu im, kako je naveo "mediji puno pomažu".

"One teme koje su fundamentalne, najčešće dobijamo iz medija", rekao je Pašalić.

Na konferenciji o zaštiti životne sredine, koju organizuje Zaštitnik građana Srbije, učestvuju i ombudsmani iz Turske, Mađarske, Italije i Bosne i Hercegovine.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina