Web Analytics
Delegacija Srbije napustila sastanak predstavnika skupštinskih odbora za odbranu iz Jugoistočne Evrope - BetaRS

Delegacija Srbije napustila sastanak predstavnika skupštinskih odbora za odbranu iz Jugoistočne Evrope

Region | 13.06.2024 | access_time 11:55
Delegacija Srbije napustila sastanak predstavnika skupštinskih odbora za odbranu iz Jugoistočne Evrope
Foto: Beta/Dragan Karadarević
Delegacija Srbije je 12. juna napustila sastanak predstavnika skupštinskih odbora za odbranu i bezbednost iz Jugoistočne Evrope pošto je članica delegacije Hrvatske Zdravka Bušić rekla da će Kosovo biti primljeno u Savet Evrope, javila je agencija SRNA.

Zajedno sa delegacijom Srbije, redovni godišnji sastanak, koji se juče i danas održava u Sarajevu, napustio je i Radovan Kovačević, predsedavajući Zajedničkoj komisiji Parlamenta Bosne i Herecgovine za odbranu i bezbednost, član Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika.

Prethodno je poslanik vladajućeg kosovskog pokreta Samoopredeljenje Arber Redžaj optužio članove delegacije Srbije da su pokušali da spreče predstavnike Kosova da govore na tom sastanku, lupanjem po stolovima i isključivanjem mikrofona.

"Predstavnici Srbije su ponovo pokušali da prekinu naše govore udaranjem pesnicama po stolu, gašenjem naših mikrofona, kao pravi nasilnici. Ipak nisu uspeli da spreče govore predstavnika Kosova koji su otvoreno rekli da je Kosovo međunarodno priznata država, potvrđena od Međunarodnog suda pravde, i da napad na Banjsku dokazuje da je Srbija ista kao u vreme Slobodana Miloševića", kazao je Redžaj.

Kovačević je demantovao tvrdnju Redžaja da su predstavnici Srbije pokušali da prekinu izlaganje kosovskih poslanika, tvrdeći da je poslanik iz Albanije "uporno pritiskao mikrofon ne bi li ugasio mikrofon poslanicima iz Srbije" i da je on zbog toga "upozorio tehničku službu da obrati pažnju".

Agencija SRNA je navela i da je delegacija Srbije na sastanku uložila prigovor kada je predstavnicima Kosova dozvoljeno da govore o pitanju bezbednosti.

Teme