Web Analytics
Kina unapređuje pomorsku ekonomiju, globalno upravljanje pomorstvom - BetaRS

Kina unapređuje pomorsku ekonomiju, globalno upravljanje pomorstvom

Ekonomija | 13.06.2024 | access_time 13:20
Kina unapređuje pomorsku ekonomiju, globalno upravljanje pomorstvom
Fotografija napravljena dronom prikazuje zonu morskekulture u okrugu Sjapu, u jugoistočnoj kineskoj provinciji Fuđian. (Sinhua/Điang Kehong)

Kina je zabeležila novi napredak u razvoju svoje pomorske ekonomije i promovisala saradnju i partnerstvo u međunarodnom pomorskom upravljanju, rekao je kineski zvaničnik zadužen za mora i okeane.

Zemlja čini stalne napore da poboljša zaštitu i razvoj morskih resursa, rekao je Sun Shukian, zamenik ministra prirodnih resursa i šef državne uprave za okeane, na ceremoniji u Sjamenu, u istočnoj kineskoj provinciji Fuđian, povodom obeležavanja Svetskog dana okeana, prenela je Sinhua.

Zvanični podaci pokazuju da je kineska morska ekonomija činila oko osam odsto njenog BDP-a tokom perioda 14. petogodišnjeg plana (2021-2025).

U 2023. godini, ekonomski agregat kineske pomorske industrije dostigao je 9,9 hiljada milijardi juana (oko 1,39 hiljada milijardi američkih dolara), igrajući ključnu ulogu u stabilizaciji ekonomskog rasta.

U prvom tromesečju ove godine, promet kontejnera za spoljnu trgovinu u kineskim lukama povećan je za 11 odsto na godišnjem nivou, zbog oporavka spoljne tražnje i relativno niske baze godinu dana ranije, pokazuju podaci Ministarstva prirodnih resursa.

Da bi promovisala razvoj morske zajednice sa zajedničkom budućnošću, Kina je potpisala sporazume o saradnji sa više od 50 zemalja i međunarodnim organizacijama, rekao je zamenik ministra.

Gledajući unapred, Kina će unaprediti izgradnju pomorskog puta svile 21. veka, olakšati dubinsku bilateralnu i multilateralnu saradnju sa priobalnim zemljama i u potpunosti učestvovati u formulisanju i primeni mehanizama i pravila za međunarodno upravljanje pomorstvom, rekao je Sun.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT