Web Analytics
Stano: Lobiranjem protiv Kosova Srbija krši Sporazum o putu ka normalizaciji - BetaRS

Stano: Lobiranjem protiv Kosova Srbija krši Sporazum o putu ka normalizaciji

Kosovo | 13.06.2024 | access_time 14:25
Stano: Lobiranjem protiv Kosova Srbija krši Sporazum o putu ka normalizaciji
FOTO: European Union/Mauro Bottaro

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano izjavio je danas da Beograd krši Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije lobiranjem protiv članstva Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Sporazum o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije je važeći i obavezujući u celini i za Kosovo i za Srbiju. To uključuje član četiri ovog sporazuma. Lobiranje Srbije protiv Kosova je jasno kršenje Sporazuma", naveo je Stano u izjavi dostavljenoj medijima, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Lideri Srbije i Kosova su se krajem febrara 2023. usmeno saglasili o Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa, a tri nedelje kasnije su u Ohridu usaglasili i Implementacioni aneks Sporazuma, uz posredovanje EU. U članu četiri Sporazuma navodi se da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji.

Srbija je u međuvremenu lobirala protiv prijema Kosova u Savet Evrope i u tu svrhu je formirala radnu grupu. Kosovo nije postalo član Saveta Evrope jer nije ispunilo zahtev vodećih zapadnih zemalja da započne formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO).

Sporazum o putu ka normalizaciji postao je ove godine obavezujuć za Beograd na evropskom putu jer je uvršten u poglavlje 35 u pregovorima Srbije sa EU o članstvu.

Upitan da potvrdi da li je međusobno priznanje cilj dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, Stano je naveo da stav EU o tom pitanju "ostaje nepromenjen", navodi RSE.

"Stav EU o tome je ostao isti, kako je to ranije rečeno i kako je navedeno u kriterijumima za članstvo", naveo je Stano.

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil rekao je za današnje izdanje nedeljnika NIN da formalno priznanje Kosova neće biti uslov za ulazak Srbije u EU, već normalizacija odnosa. Međutim, ambasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer je u utorak kazao da kraj procesa dijaloga "mora biti uzajamno priznanje dve zemlje, jer ništa manje od toga ne ispunjava viziju za slobodnu, prosperitetnu i mirnu Evropu".

Otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008. godine, Evropska unija je u više navrata navela da je pitanje priznanja Kosova u nadležnosti njenih država članica i da je zadržala neutralan stav prema statusu Kosova.

Teme