Web Analytics
Kreni-Promeni povodom studije uticaja na životnu sredinu: Rio Tinto gazi Ustav Srbije - BetaRS

Kreni-Promeni povodom studije uticaja na životnu sredinu: Rio Tinto gazi Ustav Srbije

Životna sredina | Izvor: Beta | 13.06.2024 | access_time 15:00
Kreni-Promeni povodom studije uticaja na životnu sredinu: Rio Tinto gazi Ustav Srbije
Foto: Beta/ Milan Timotić
Pokret Kreni-Promeni je ocenio da kompanija Rio Tinto "preko državnih organa gazi Ustav Srbije, a pravni poredak posmatra poput švedskog stola gde bira zakonske odredbe koje idu u korist protivpravnom uticaju stranih kompanija".

Povodom preliminarnog objavljivanja studije uticaja na životnu sredinu koju je objavio Rio Tinto, Kreni -Promeni smatra da je "evidentno kako se zaobilaze naučnici i stručnjaci koji neutralno i objektivno analiziraju štetnost navedenog projekta, a posebno je vidljivo ignorisanje naučnih nalaza sa skupa Srpske akademije nauke i umetnosti koji jasno ukazuju da je projekat uvod u uništenje Srbije".

Podsetili su da je ustavni poredak Srbije takođe pogažen neodlučivanjem o narodnoj inicijativi koju je potpisao 38.191 građanin Srbije koji traže zabranu iskopavanja bora i litijuma.

Ta inicijativa je Skupštini Srbije predata 18. maja 2022 godine, ali na nju nikad nije stigao bilo kakav odgovor.

"Time je prekršeno načelo narodne suverenosti koja je temeljna vrednost ustavnog poretka i kojom je jasno propisana obaveza da se Narodna skupština izjašnjava o narodnoj inicijativi koju u zakonom propisanom roku zatraži preko 30.000 građana", naveli su u saopštenju.

Poručili su da Rio Tinto, mimo Zakona o lobiranju, sprovodi nezakonit uticaj na formiranje javnog mnjenja preko medija koji krše Zakon o javnom informisanju.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina