Web Analytics
U Beogradu Forum Francuska - Zapadni Balkan 'Proizvodnja, lanac snabdevanja i ESG prakse' - BetaRS

U Beogradu Forum Francuska - Zapadni Balkan 'Proizvodnja, lanac snabdevanja i ESG prakse'

Ekonomija | 13.06.2024 | access_time 16:50
U Beogradu Forum Francuska - Zapadni Balkan 'Proizvodnja, lanac snabdevanja i ESG prakse'

U Beogradu je danas počeo dvodnevni Forum Francuska - Zapadni Balkan "Proizvodnja, lanac snabdevanja i ESG prakse", na kojem je ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović u govoru pozvao francuske kompanije da investiraju u Srbiji.

Na skupu kojeg je organizovala Francusko-srpska privredna komora u saradnji sa Ambasadom Francuske u Beogradu i savetnicima Francuske za spoljnu trgovinu ministar je rekao da su ekonomske veze Srbije i Francuske veoma jake i baziraju se na razvijenoj trgovinskoj razmeni roba i usluga i značajnim francuskim ulaganjima, pre svega u kapitalne projekte u Srbiji.

Robna razmena Srbije sa Francuskom se u poslednjih deset godina utrostručila, kazao je on, te da je Francuska 2023. godine bila jedan od najznačajnijih trgovinskih partnera Srbije i da je iznos ukupne robne razmene bio 1,8 milijardi evra.

Francuska je među 10 najvećih investitora u Srbiji sa ulaganjem od 1,3 milijarde evra, sa 340 aktivnih privrednih društava sa većinskim učešćem francuskog kapitala.

Poslednjih godina, rekao je ministar, francuske kompanije ulažu i u kapitalne infrastrukturne projekte po modelu koncesija i javno-privatnih partnerstava i pomenuo beogradski aerodrom "Nikola Tesla" kojim upravlja Vansi, planiranu izgradnju beogradskog metroa i Centar za upravljanje otpadom u Vinči kojim upravlja Veolia.

Momirović je istakao potencijal za proširenje saradnje u poljoprivredi i agroindustriji.

Pošto su, kako je rekao, velike kompanije zainteresovane ne samo za Srbiju, već za ceo Zapadni Balkan jer su pojedinačna tržišta mala i važno je da se ukrupnjaju, Srbija je "preuzela vodeću ulogu i razvila se u regionalni industrijski, trgovinski, ali i digitalni 'hab' ", o čemu govori da je ona privukla 80 odsto francuskih ulaganja u region - istakao je ministar.

Momirović je kao važan projekat, u kojem očekuje učešće i francuskih kompanija, naveo pripremu specijalizovane svetske izložbe "EXPO 2027" u Beogradu.

Predsednik Francusko-srpske privredne komore Dragan Stokić je rekao da je na Forumu 150 kompanija iz Francuske i zemalja Zapadnog Balkana, da će danas i sutra biti šest panela s više od 20 panelista iz renomiranih francuskih preduzeća, predstavnika institucija i preduzeća sa Zapadnog Balkana.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar je kazao da je održavanje Forum znak vitalnosti odnosa Francuske i Srbije.

"Od posete predsednika Francuske Emanuela Makrona 2019. godine ojačali smo privrednu razmenu između naše dve zemlje, a i na regionalnom nivou postoji dinamika koja pogoduje francuskom prisustvu, podržana strateškim prioritetom koji dajemo Zapadnom Balkanu", kazao je Košar.

Po njegovim rečima, za poslednjih 10 godina se utrostručila razmena Srbije i Francuske, a energetika, transport i održivi razvoj su vodeći sektori saradnje.

Istakao je da francuska preduzeća žele da doprinesu pripremi izložbe "EXPO 2027" jer imaju iskustvo iz pripreme velikih međunarodnih skupova poput ovogodišnjih Olimpijskih igara.

Teme