Web Analytics
Udruženje malinara 'Vilamet': Proizvođači će odlučiti da li će prihvatiti otkupnu cenu od 250 dinara - BetaRS

Udruženje malinara 'Vilamet': Proizvođači će odlučiti da li će prihvatiti otkupnu cenu od 250 dinara

Ekonomija | 13.06.2024 | access_time 17:00
Udruženje malinara 'Vilamet': Proizvođači će odlučiti da li će prihvatiti otkupnu cenu od 250 dinara
Foto: Beta/Dragan Gojić

Predsednik Udruženja proizvođača malina "Vilamet" iz Arilja Mileta Pilčević rekao je danas da će Skupština te asocijacije odlučiti da li će brati maline za okupnu cenu od 250 dinara za kilogram koju su predstavnici nekoliko udruženja prihvatili na sastanku s ministrom poljoprivrede Srbije Aleksandrom Martinovićem.

"Naše udruženje smatra da je ta cena od 250 dinara po kilogramu neisplativa i da ako ne bude veća da će se malinarstvo u Srbiji ugasiti. Konačnu odluku o tome doneće ovih dana sami proizvođači na Skupštini udruženja", rekao je Pilčević za Betu posle sastanka.

On je rekao da je tražio i da se ispita rad udruženja koja su prisustvovala sastanku i njihovo članstvo. To udruženje je ranije tražilo da otkupljivači plate početnu otkupnu cenu od 350 dinara po kilogramu.

Ministarstvo poljoprivrede je danas ranije, odmah posle sastanka saopštilo da je postignut načelni dogovor u četiri tačke sa predstavnicima udruženja malinara i hladnjačara, a prva tačka je da početna otkupna cena maline iznosi 250 dinara po kilogramu.

Postignut je, kako je navedeno i dogovor da podela dobiti proizvođača i hladnjačara bude u odnosu 60 prema 40 odsto od postignute izvozne cene, u korist proizvođača.

Učesnici sastanka saglasili su se, kako je navedeno u tom saopštenju i da se Vladi Srbije predloži formiranje Međuresorne radne grupe za jagodičasto i bobičasto voće, u čiji bi rad bili uključeni svi relevantni akteri, što podrazumeva i predstavnike države i proizvođače i otkupljivače maline, kao i da se pojača kontrola izvoza maline radi praćenja konačne izvozne cene.

Sastanku su, kao je navelo Ministarstvo, prisustvovali predstavnici udruženja - Milutin Živković ispred Saveza "Srpska malina" Nova Varoš, Dobrivoje Petrović iz Udruženja "Miker" Užice, Zoran Milićević ispred Udruženja "Spas" Кraljevo, Mile Radojičić, Mileta Pilčević i Lazar Todorović u ime Udruženja "Vilamet" Arilje, Živan Marković iz preduzeća "Žileks - trgovina" Valjevo, Dragan Tomić Udruženje malih i srednjih hladnjačara "Breza" Vladičin Han, Aleksandar Cojić iz preduzeća "Coja promet" i Boban Mikić ispred preduzeća "Aleksinac".

U razgovoru je učestvovao i predsednik Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Skupštine Srbije Marijan Rističević. Tom sastanku, međutim nisu prisustvovali predstavnici velikih hladnjača, koji su glavni otkupljivači.

Teme