Web Analytics
Nova studija otkriva dinamiku permafrosta, klimatske uticaje na alpske travnjake - BetaRS

Nova studija otkriva dinamiku permafrosta, klimatske uticaje na alpske travnjake

Svet | 14.06.2024 | access_time 13:35
Nova studija otkriva dinamiku permafrosta, klimatske uticaje na alpske travnjake
Foto: Patrolirajući nacionalnim rezervatom prirode Čangtang u autonomnom regionu Sizang na jugozapadu Kine Kelsang Lhundrup je slikao tibetanske antilope (Kelsang Lhundrup/Sinhua)

Kineski istraživači su postigli napredak u otkrivanju dinamike permafrosta i klimatskih uticaja na alpske pašnjake na visoravni Ćinghai-Sizang, saopštio je Severozapadni institut za eko-sredinu i resurse (NIEER) Kineske akademije nauka.

Ova studija, koju je vodio NIEER istraživač Vu Ćingbai, pruža novu perspektivu za razumevanje mehanizama odgovora različitih tipova ekosistema alpskih travnjaka, piše Sinhua.

Permafrost i alpski travnjaci međusobno deluju i zajedno evoluiraju, a temperatura permafrosta služi kao važan indikator za razumevanje ovih interakcija i promena. Istraživači su ispitivali permafrost ispod alpskih livada, alpskih stepa, alpskih pustinjskih travnjaka i neplodnih zemljišta da bi otkrili njihov odnos sa klimatskim promenama. Takođe su identifikovali klimatske faktore koji utiču na njihove promene putem analize vremensko-frekventnog domena.

U vremensko-frekventnim domenima, različiti klimatski faktori utiču na temperature permafrosta na različitim dubinama. U vremenskom domenu, temperatura vazduha ima najveći uticaj na temperaturu permafrosta na skoro svakoj dubini, otkrili su rezultati studije.

Rezultati studije su dalje potvrdili zaštitni efekat vegetacije na podzemni permafrost, što ukazuje da vegetacijski pokrivač može efikasno usporiti degradaciju permafrosta.

Među četiri proučavana alpska travnjaka, permafrost ispod alpskih livada pokazao se kao najosetljiviji na klimatske promene, pokazujući izražen periodični intenzitet fluktuacije u poređenju sa ostala tri tipa travnjaka, pokazala je studija.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu CATENA.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena