Web Analytics
RCC: Sportske igre mladih dobitnik nagrade Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek - BetaRS

RCC: Sportske igre mladih dobitnik nagrade Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek

Region | Izvor: Beta | 14.06.2024 | access_time 16:50
RCC: Sportske igre mladih dobitnik nagrade Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek
Foto: RCC/Armand Habazaj
Savet za regionalnu saradnju (RCC) i Ministarstvo za evropske i međunarodne poslove Austrije predstavili su Sportske igre mladih kao dobitnika nagrade "Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek" za 2023. godinu.

Na svečanosti održanoj posle godišnjeg sastanka RCC u sredu u Skoplju, generalna sekretarka te organizacije Majlinda Bregu rekla je da nagrada "Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek" predstavlja "više od priznanja", saopštio je RCC danas.

"Ona odražava našu zajedničku težnju za izgradnjom jačeg i bolje integrisanog regiona u kojem zajednički ciljevi i uzajamna podrška utiru put održivom razvoju i boljem kvalitetu života. Sportske igre mladih su odabrane među brojnim kandidatima zbog izuzetne posvećenosti jačanju jedinstva i drugarstva, nadilaženju granica i negovanju osećaja zajedničkog identiteta mladih iz različitih sredina i naroda", kazala je Bregu.

Sportske igre mladih su oličenje duha regionalne saradnje zbog pažnje koju posvećuju ujedinjavanju mladih ljudi putem sporta, navodi se i dodaje da već 28 godina služe kao platforma za podsticanje prijateljstava, razumevanja i zajedničkih vrednosti mladih iz različitih sredina tako što okupljaju decu iz nekoliko zemalja regiona i podstiču mlade da zamisle budućnost obeleženu mirom i uzajamnim poštovanjem.

Predstavnik Ministarstva za evropske i međunarodne poslove Austrije Tomas Štelcl (Thomas Stölzl) rekao je da je regionalna saradnja "okosnica evropske integracije regiona i glavni prioritet spoljne politike Austrije".

"Ovom nagradom pokazujemo našu podršku organizacijama koje su, vođene evropskim vrednostima i principima, dale izvanredan, prekogranični doprinos promociji ovog važnog zajedničkog cilja i koje tako omogućavaju da zaostavština Erharda Buseka živi i u budućnosti. Nagradom se ne samo prepoznaju važna dostignuća Sportskih igara mladih na polju regionalne integracije već se njom podržava i nastavak njihovih aktivnosti u budućnosti", naveo je.

Članovi žirija koji su jednoglasno odabrali ovogodišnjeg dobitnika nagrade bili su Maja Handjiska Trendafilova, direktorka Regionalne škole za javnu upravu (ReSPA), Julijana Hodža (Juliana Hoxha) iz organizacije Partneri Albanije za promenu i razvoj i Marko Radovanović, politički savetnik u RCC.

Sportske igre mladih će dobiti finansijsku nagradu u iznosu od 10.000 evra, čiji je pokrovitelj Ministarstvo za evropske i međunarodne poslove Austrije.

Savetnik predsednika Sportskih igara mladih Slaven Marić, koji je primio nagradu u ime organizacije, rekao je da je priznanje "potvrda kolektivnih zalaganja i posvećenosti".

"Od ove godine takmičenje i sve druge obrazovne i zabavne aktivnosti organizujemo u Sloveniji. Ove sezone planiramo da okupimo 300.000 dece iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije. Nagrada Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek je dodatna motivacija da nastavimo da promovišemo vrednosti za koje se zalažemo svih ovih 28 godina, a posebno jer je dr Busek bio ambasador Sportskih igara mladih", kazao je Marić.

Nagradu "Šampion regionalne saradnje dr Erhard Busek" RCC od 2013. dodeljuje svake godine, u saradnji sa Ministarstvom za evropske i međunarodne poslove Austrije. Nagrada se dodeljuje pojedincu ili organizaciji koja je značajno doprinela unapređenju regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi.

Teme