Web Analytics
Sud odobrio likvidaciju imovine teoretičara zavere Aleksa Džounsa, verovatno sledi gašenje Infovorsa - BetaRS

Sud odobrio likvidaciju imovine teoretičara zavere Aleksa Džounsa, verovatno sledi gašenje Infovorsa

Svet | 14.06.2024 | access_time 22:40
Sud odobrio likvidaciju imovine teoretičara zavere Aleksa Džounsa, verovatno sledi gašenje Infovorsa
AP Photo/David J. Phillip

Teksaški sud za bankrote odobro je danas likividaciju lične imovine američkog teoretičara zavere Aleksa Džounsa od čega će biti isplaćene porodice ubijenih u masakru u školi Sendi Huk za koji je Džouns, vlasnik sajta Infovors (InfoWars), tvrdio da je - lažiran, piše Si-En-En (CNN).

Džouns je prošle sedmice pristao da njegov lični bankrot bude pretvoren u likvidaciju, a sudija Kristofer Lopez je to danas odobrio.

Džouns je zatražio zaštitu u vidu bankrotstva nakon što je pristao na zahteve porodice žrtava masakra kojima on duguje 1,5 milijardu dolara na ime odštete zbog toga što je širio laži o tom zločinu iz 2012. godine, i doveo dotle da njegovi sledbenici uznemiravaju rodbinu ubijenih.

Sudija je rekao da će za nadzor nad Džounsovom imovinom biti postavljen likvidacioni upravnik, a njegova advokatica Viki Drajver rekla je da 2,8 miliona dolara od prodaje Džounsovog ranča može biti prosleđeno tom upravniku.

CNN ocenjuje da je presuda "seizmička" i da otvara vrata za Džounsovo odustajanje od Infovorsa, uticajne konspirološke imperije koju je on osnovao krajem prošlog veka.

Džouns je godinama koristio tu medijsku kompaniju da truje javni prostor lažima i terijama zavera, pri čemu se znatno obogatio - zaradio je miliona dolara od te rabote.

Sudija Lopez je rekao danas da će razmotriti likvidaciju Džounsove kompanije Fri spič sistems (Free Speech Systems), Džounsove kompanije koja je vlasnik Infovorsa, kako bi se porodicama ubijenih u školi Sendi Huk platilo ono što im je presudama dodeljeno na ime naknade štete.

Džouns se protivio likvidaciji Infovorsa, a prethodnih dana se u svojim emisijama nadugačko žalio na razvoj događaja koji liči na zatvaranje tog medijskog portala, i pozivao je slušaoce da kupuju njegove proizvode, kako bi ga podržali.
Džouns je danas rekao da će najverovatnije ostati bez svoje slavne medijske imovine u sklopu postupka za bankrotstvo.

"Kraj Infovorsa je verovatno tu, veoma, veoma blizu", rekao je Džouns novinarima pre no što je ušao u zgradu suda u Hjustonu, ali je dodao: "Ovo je samo početak moje borbe protiv tiranije".

Nezavisno od toga da li će sudija naposletku likvidirati Infovors ili neće, koliko god da se naplati od prodaje Fri spič sistemsa to će biti tek delić onoga šta Džouns duguje žrtavama masakra u Sendi Huku na osnovu sudskih presuda.

Međutim, kako porodice do sada nisu dobile ni paru na ime odštete, odlučile su se da idu na likvidaciju Džounsove kompanije i njegovog slavnog medija.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika