Web Analytics
'Zaštitimo Jadar i Rađevinu' protiv bilo kakvog dijaloga s kompanijom Rio Tinto - BetaRS

'Zaštitimo Jadar i Rađevinu' protiv bilo kakvog dijaloga s kompanijom Rio Tinto

Zelena Srbija | 15.06.2024 | access_time 10:45
'Zaštitimo Jadar i Rađevinu' protiv bilo kakvog dijaloga s kompanijom Rio Tinto
Foto: Beta/Milan Timotić
Udruženje "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" saopštilo je danas se protivi otvaranju bilo kakvog dijaloga sa kompanijom Rio Sava eksplorejšn o njenoj studiji o živtnoj sredini u vezi sa eksploatacijom litijuma u Srbiji, odnosno o projektu Jadar.

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da bi o nacrtu studije o uticaju rudnika litijuma kompanije Rio Tinto na životnu sredinu, koja je objavljena u četvrtak, trebalo povesti javnu raspravu, između ostalog i u parlamentu i to možda već od sledeće nedelje.U saopštenju udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" podseća se da je Vlada Srbije ukinula projekat Jadar 20. januara 2022.

"Ne može se o ilegalnim i inkriminišućim studijama raspravljati, jer bi to predstavljalo direktno saučesništvo sa kompanijom u podrivanju ustavnog poretka Srbije i rad protiv odluka Vlade Srbije", piše u saopštenju.

Iz Udruženja su naveli da ni predsednik Srbije, kao ni premijer i ministarka rudarstva i energetike nemaju nadležnost da daju bilo kakve dozvole ni mišljenja za projekat koji je ukinut i koji se definiše setom zakona.

Naglasili su da bi oživljavanje projekta "Jadar" predstavljalo kršenje više domaćih i međunarodnih zakona.

Iz Udruženja "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" apeluju na nadležne organe da postupe u skladu sa zakonom i zaštite stanovništvo Srbije od, kako su naveli, svakodnevnog uznemiravanja i izloženosti propagandi koja ima za cilj obmanu građana i, u krajnjoj instanci, uništenje Jadra i Rađevine.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori