Web Analytics
MUP: Od danas električni trotineti moraju imati identifikacione nalepnice - BetaRS

MUP: Od danas električni trotineti moraju imati identifikacione nalepnice

Društvo | 16.06.2024 | access_time 13:00
MUP: Od danas električni trotineti moraju imati identifikacione nalepnice
Foto: Beta/Dragan Gojić
Uprava saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova podsetila je građane da od danas u saobraćaju na putu mogu učestvovati samo električni trotineti koja imaju postavljenu identifikacionu nalepnicu, kao i da je obavezno da vozači ovih vozila nose na glavi zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu.

Pripadnici saobraćajne policije apelovali su na roditelje da radi bezbednosti ne omogućavaju deci mlađoj od 14 godina da upravljaju lakim električnim vozilom, odnosno električnim trotinetom.

U saopštenju MUP navedeno je da je desetogodišnji dečak juče oko 16.00 časova u Žitištu zadobio teške telesne povrede prilikom pada sa lakog električnog vozila na biciklističkoj stazi i on je sa povredama glave prebačen u Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu.

Prilikom upravljanja lakim električnim vozilom nije koristio biciklističku kacigu, a vozilo nije imalo postavljenu identifikacionu nalepnicu.

Zakon definiše električni trotinet kao lako električno motorno vozilo sa najmanje dva točka, sa mehaničkim upravljačem, bez mesta za sedenje, čija trajna nominalna snaga elektromotora nije veća od 0,6 kilovati, čija najveća konstruktivna brzina ne prelazi 25 kilometara na čas i čija masa praznog vozila ne prelazi 35 kilograma.

Teme