Web Analytics
Đurić: Srbija ispavlja istorijski propust, prenose se posmrtni ostaci kneza Alekse Karađorđevića - BetaRS

Đurić: Srbija ispavlja istorijski propust, prenose se posmrtni ostaci kneza Alekse Karađorđevića

Društvo | 17.06.2024 | access_time 11:00
Đurić: Srbija ispavlja istorijski propust, prenose se posmrtni ostaci kneza Alekse Karađorđevića
Foto: Beta/Miloš Miškov
Ministar spoljnih poslova Marko Đurić rekao je danas da je Srbija preduzela svedržavnu inicijativu da ispravi istorijski propust i da, posle skoro 200 godina od upokojenja, iz Moldavije u Srbiju prenese posmrtne ostatke kneza Alekse Karađorđevića, najstarijeg sina Karađorđa.

Kako je Đurić rekao za "Kurir", u koordinaciji sa Ministarstvom kulture i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Srbije i ambasade Srbije u Bukureštu već mesecima se predano radi na tom projektu od "državnog značaja".

"Nastavićemo da pružamo svu moguću logističku i stručnu podršku i pomoć kako bi se zemni ostaci i nadgrobni spomenik kneza Alekse iz Kišinjeva dopremili u Srbiju i položili u porti stare Crkve rođenja Presvete Bogorodice u Karađorđevom gradu u Topoli", naveo je Đurić.

Ministar kulture Nikola Selaković rekao je da, kada je već u Topoli okupljen najveći broj članova porodice Karađorđević, "koji su silom istorijskih prilika preminuli u inostranstvu", red je da se ne zaboravi i porodica nastarijeg Krađorđevog sina, počev od njega samog do njegovih potomaka.

Kada su u pitanju procedure vezane za prenos posmrtnih ostataka u portu Crkve rođenja Presvete Bogorodice u Topoli, rekao je da tu nema prepreka i da se njihov prenos očekuje krajem godine.

Teme