Web Analytics
Nikezić (SSP): EPS 'puca po šavovima', struja poskupela, a prihodi manji - BetaRS

Nikezić (SSP): EPS 'puca po šavovima', struja poskupela, a prihodi manji

Ekonomija | Izvor: Beta | 17.06.2024 | access_time 13:30
Nikezić (SSP): EPS 'puca po šavovima', struja poskupela, a prihodi manji
Foto: Beta/Amir Hamzagić
Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić je danas rekao da, na osnovu skoro svih poslovnih rezultata, Elektroprivreda Srbije (EPS) "puca po šavovima", a prvi pokazatelj je da je u prvom kvartalu ove godine prihod bio manji nego u istom periodu prošle godine, uprkos povećanju cena struje u maju i novembru prošle godine.

On je na N1 rekao da je proizvodnja uglja manja devet odsto od plana.

"Skoro svi značajni projekti kasne, od otvaranja novog kopa uglja u Radljevu do puštanja u pogon novog bloka u Kostolcu, inženjeri odlaze, a situaciju dodatno pogoršavaju učestala ispadanja blokova u termoelektranama 'Nikola Tesla' (TENT) i 'Kostoac'. U jednom danu iz proizvodnje su ispali blokovi kapaciteta 1.500 megavata što je prisililo EPS na uvoz struje po 'havarijskim cenama' koje su dostizale 300 evra po megavatsatu", rekao je Nikezić.

Dodao je da "nije normalno da je prošle godine proizvodnja u TENT-u bila 14,5 teravat sati, a pre 10 godina je bila preko 20 teravat sati".

TENT koji je, kako je rekao, "srce EPS-a", proizvodi 27 odsto manje struje što je po cenama od prethodnih godinu dana gubitak od 500 miliona evra.

Rudnik uglja "Kolubara", kako je naveo, smanjio je proizvodnju za 30 odsto, pa se godišnje uvozi uglja za oko 500 miliona evra, a "tajkuni" koji su ušli u taj posao, kupuju nekvalitetan ugalj.

"Sve vuče ka tome da ćemo doživeti da nam političari kažu da ne znaju kako da upravljaju velikim sistemima, pa će ga predati strancima", kazao je Nikezić.

Dodao je da je sreća za državu da su povoljna hidrološke prilike, pa se iz hidroelektrana obezbeđuje trećina potrebne električne energije.

"Ovaj 'povoljan' rezultat, koji vlast pominje, posledica je dve stvari: dobre hidrologije i povećanja cena. U Srbiji je cena struje za domaćinstva povećana 41 odsto, a za privredu više od 100 odsto, što utiče na standard, inflaciju i život građana", rekao je Nikezić.

Teme