Web Analytics
Stano: Ako dođe do zaoštravanja na Kosovu, EU će preduzeti mere jače od saopštenja - BetaRS

Stano: Ako dođe do zaoštravanja na Kosovu, EU će preduzeti mere jače od saopštenja

Kosovo | 17.06.2024 | access_time 15:15
Stano: Ako dođe do zaoštravanja na Kosovu, EU će preduzeti mere jače od saopštenja
Foto: European Commission/XAVIER LEJEUNE

Ako Evropska unija (EU) utvrdi da je došlo do novog zaoštravanja na Kosovu, moraće da posegne, ako bude nužno i za nekim drugim merama, a ne samo saopštenjima, izjavio je danas portparol Evropske komisije Peter Stano.

"Evropska unija je zabrinuta zbog situacije na severu Kosova jer smo već mesecima svedoci jednostranih i neusaglašenih poteza koji vode novim zaoštravanjima", rekao je Stano.

On je dodao da je to i deo rasprave koja se u EU vodi u sklopu razmatranja da li će biti produžene restriktivne mere Saveta ministara Unije prema Kosovu.

Portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela je time odgovorio na pitanje novinara kako se u EU gleda na tvrdnje zvaničnika u Prištini da bi EU ovih dana mogla ukinuti te mere.

Stano je stavio do znanja da će o tome isključivo odlučiti Savet ministara EU na temelju Borelovog izveštaja, napomenuvši da nema nikakvih osnova da se o tome unapred spekuliše.

Borelov portparol je predočio da je "stalno zaoštravanje i bilo razlog za preduzimanje restriktivnih mera EU" prema Prištini i naglasio da "EU naravno očekuje da vlasti u Prištini učine korake ka smanjivanju zategnutosti".

"Ali mi istovremeno isto to očekujemo od srpske strane, jer obe strane imaju obaveze i dužnost da učine sve što mogu mogu zajedno s njihovim saveznicima, pristalicama, partnerima da spreče bilo kakvo novo zaoštravanje", dodao je.

Stano je time takođe odgovorio na pitanje novinara kako se u EU gleda na nedavno saopštenje vlasti u Prištini da su otkrivene veće količine oružja i uniforme srpske vojske i policije.

"Ukoliko EU vidi da je došlo do novog zaoštravanja, EU će morati da posegne, ako bude nužno, i za nečim drugim, a ne samo javnim saopštenjima", rekao je.

"Očekujemo da će sve strane učiniti sve u svojoj moći da smanje zategnutost i da pomognu da se konačno izađe iz stalnog kruga zaoštravanja i da se vratimo tamo gde smo bili, a to je platforma Dijaloga s ciljem da se hitno sprovedu sporazumi na putu normalizacije odnosa Beograda i Prištine", rekao je Stano.

Teme