Web Analytics
Marš sa Drine: Apsurd bi bila rasprava Skupštine Srbije o dokumentu Rio Tinta - BetaRS

Marš sa Drine: Apsurd bi bila rasprava Skupštine Srbije o dokumentu Rio Tinta

Životna sredina | Izvor: Beta | 17.06.2024 | access_time 17:25
Marš sa Drine: Apsurd bi bila rasprava Skupštine Srbije o dokumentu Rio Tinta
Članice Udruženja "Marš sa Drine" su danas ocenile kao apsurdnu najavu predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić da će tema rasprave u tom telu biti, kako smatraju, nelegitimna, interna studija rudarske kompanije "Rio Tinto" o uticaja projekta "Jadar" na životnu sredinu.

Bojana Novakovic i Jelena Bunić su u javnom pismu koje su poslale Brnabić, ukazale da Ministarstvo zaštite životne sredine mora da zvanično pokrene proceduru Procene uticaja na životnu sredinu, što nije slučaj sa studijom "Rio Tinta".

Članice Udruženja Marš su ocenile da u dokumentu "Rio Tinta" nema ničega pravno relevantnog za bilo koji domaći zakon i najviše standarde EU.

S druge strane, pišu one, da je takvu studiju naručilo Ministarstvo zaštite životne sredine, rasprava o toj studiji u Skupštini bi imala smisla pošto bi to bio prvi korak u proceduri po standardima Evropske unije koji se, kako su napisale, godinama ne sprovode u Srbiji.

"Da živimo u nekoj alternativnoj Srbiji gde parlament zaista funkcioniše kao kolektiv izabranih predstavnika koji govore u ime svih građana i građanki, mogli bismo da čujemo izražavanje suverene volje čitavog jednog naroda. Ali stvarnost kaže nešto drugačije: vladajuću koaliciju koja ima većinu mandata podržava jedva trećina stanovništva, a izbore su dobili dokazanom krađom", piše u pismu predočenom javnosti.

Ocenile su da Brnabić "promoviše privatnu kompaniju" i "više se brine za njene interese nego za državne regulative ili narodnu volju".

"S obzirom da u studiji piše da je 'studija vlasništvo kompanije Rio Sava i da ne sme biti kopirana, distribuirana, objavljena ili reprodukovana u celini ili delimično, bez prethodne pisane saglasnosti Rio Save', želeli bismo da je podsetimo da mora da se traži saglasnost kompanije za korišćenje studije na sednici Skupštine", navedeno je u otvorenom pismu.

Članice udruženja "Marš sa Drine" su pitale da li je tražena i dobijena takva saglasnost, kao i kako će poslanici uspeti da pročitaju i razumeju više od 2.000 strana studije, da bi već "naredne nedelje" mogli o njoj da raspravljaju u Skupštini, osim ukoliko nisu, kako je navedeno, doktori geologije, biologije ili hemije koji redovno prate razvoj rudarstva, ekologije i klimatskih promena, kako bi diskusija u Skupštini biti iole konstruktivna i objektivna.

"Jedino mesto za razgovor i debatu o pitanjima važnim za društvo jeste - društvo. Što nas dovodi do učešća javnosti kao temelja evropske regulative o životnoj sredini, standarda na kojem će, kako nam 'Rio Tinto' stalno govori, oni zasnivati sav svoj rad. Kako da im verujemo kada već na prvom koraku tih regulatornih procedura - koraku Procene uticaja na životnu sredinu, nisu sproveli nijedan deo propisa", piše u otvorenom pismu.

Podsećaju kako izgleda procedura Procene "Environmental Impact Assessment" (EIA) i navode da se "ne može objaviti izveštaj EIA bez objavljivanja elemenata prethodnih faza i uključivanja javnosti na svakom koraku", navedeno je u pismu.

Tu proceduru mora zvanično pokrenuti Ministarstvo za životnu sredinu i ona, po Direktivi o proceni uticaja na životnu sredinu, mora ima tri koraka: skrining, utvrđivanje opsega i odgovarajuću EIA, a druga i treća faza obuhvataju javne konsultacije.

"Ne možete objaviti EIA izveštaj bez objavljivanja elemenata prethodnih faza i uključivanja javnosti na svakom koraku" a to su: "A) Skrining pokazuje da li projekat zahteva procenu uticaja. B) Određivanje obima identifikuje ključna pitanja i postavlja granice za Procenu. C) Procena uključuje detaljnu analizu uticaja projekta na životnu sredinu, uključujući procenu efekata na različite faktore životne sredine kao što su biodiverzitet, zemljište, voda, vazduh, klima i kulturno nasleđe".

Međutim, piše u otvorenom pismu predsednici Skupštine, "dokument koji smo prethodnih dana videli svuda u medijima je najobičnija šarena laža za javnost".

"Mi, kao građani, ne prihvatamo ništa što proizlazi iz ove farse jer to nije legitiman deo procesa uključivanja javnosti i samim tim podriva vladavinu prava. Javne debate i sastanci moraju biti upravo to - javni. Ne smeju se odvijati iza zatvorenih vrata iza kojih sedi ekskluzivan klub klimača glavom i onih koji žive po principu 'ruka ruku mije' ", ocenjeno je u pismu.

Predstavnice Marša sa Drine su zaključile da je jedina "budućnost o kojoj Srbija mora da razmišlja" da vazduh bude čist, zemlja plodna, voda pitka, a ljudi zdravi.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina