Web Analytics
Vučević poručio da je vreme da Evropa da jasan signal za Zapadni Balkan - BetaRS

Vučević poručio da je vreme da Evropa da jasan signal za Zapadni Balkan

Politika | 17.06.2024 | access_time 21:40
Vučević poručio da je vreme da Evropa da jasan signal za Zapadni Balkan
Foto: Vlada Srbije/Slobodan Miljevic

Premijer Srbije Miloš Vučević poručio je danas na međunarodnoj konferenciji "Mir i održiv razvoj" u Atini da je vreme da se Zapadni Balkan ohrabri i da Evropa da jasan signal.

Vučević je govorio na panelu "Pristupne perspektive Zapadnog Balkana i njihov značaj za budućnost Evrope. Da li smo u periodu stagnacije ili izgradnje novog momentuma?", u okviru konferencije, gde je ocenio da Evropa nije zaokružena bez zemalja Zapadnog Balkana, prenela je vlada Srbije.

Vučević je rekao da je naziv panela upravo glavno pitanje za sve zemlje Zapadnog Balkana i da suština tog pitanja leži u činjenici da su se ljudi zasitili očekivanja.

Premijer je istovremeno poručio da je članstvo Srbije u EU strateški cilj, kao i da će se nastaviti reforme koje bi trebalo da budu podržane i konkretnim merama.

On je rekao da Srbija u potpunosti podržava evropski put Zapadnog Balkana, i podsetio na to da je Srbija aktivna na različitim nivoima kada je reč o regionalnoj saradnji, ali i saradnji sa EU.

U tom smislu, Vučević je ukazao na Berlinski proces, proces Brdo-Brioni, inicijativu "Otvoreni Balkan", koja je po njegovim rečima pokazala da zemlje u regionu imaju svest o neophodnoj saradnji na regionalnom nivou.

Za Srbija je najteža tema vezana za pokrajinu Kosovo i Metohiju, rekao je Vučević i ocenio da bi kroz dijalog i iskustvo institucija EU moglo da se bude bliže pomirenju na terenu.

Na dvodnevnoj međunarodnoj konferencije o miru i održivom razvoju koja je danas počela u Atini učestvuju i zvaničnici zemalja regiona i Evropske unije.

Teme