Web Analytics
ZLF: Rušenje Starog savskog mosta izazvaće kolaps u saobraćaju - BetaRS

ZLF: Rušenje Starog savskog mosta izazvaće kolaps u saobraćaju

Društvo | 18.06.2024 | access_time 17:10
ZLF: Rušenje Starog savskog mosta izazvaće kolaps u saobraćaju
Foto: Beta/Nenad Petrovic

Zeleno levi front (ZLF) još jednom je apelovao na gradsku vlast da sačuva Stari savski most jer smatra da će njegovo rušenje izazvati dodatni kolaps u saobraćaju, ali i zato jer ima veliki kulturno-istorijski značaj.

ZLF je povodom ograđivanja prostora oko Starog savskog mosta i postavljanja građevinske table koja sadrži privremenu građevinsku dozvolu, odnosno pripremnih radnji za rušenje mosta, podsetio da se gradska vlast već šest godina oglušuje o zahteve građana i stručne javnosti da se ovaj most ne ruši.

Ocenili su da Beogradu fale najmanje dva mosta preko Save i dva preko Dunava, a vlast se odlučuje za rušenje mosta u zoni gde je hronično ogromna gužva u saobraćaju i promoviše privatni transport u odnosu na javni.

"U Beogradu skoro 50 odsto dnevnih putovanja obavi javnim prevozom, a taj vid transporta nema svugde prednost, već je zaglavljen u gužvi sa stotinama hiljada privatnih automobila. Saobraćajna mreža oko Beograda na vodi i na Savskoj padini neće moći da primi saobraćaj koji će privući izgradnja tunela i novog mosta, a ista stvar će se desiti i sa Dunavske strane u Bulevaru Despota Stefana", rekao je Zoran Bukvić, koordinator grupe za saobraćaj ZLF.

Dodao je da Stari savski most ima i veliki kulturno-istorijski značaj, kao mesto sećanja koje povezuje antifašističku i slobodarsku prošlost Beograda sa novim generacijama.

Zeleno-levi front smatra da Stari savski most treba sačuvati, renovirati, dodati mu biciklističko-pešačke staze i ostaviti ga namenjenog isključivo javnom prevozu, pešacima i biciklistima, navedeno je u saopštenju.

Teme