Web Analytics
Fudbaleri Portugala posle preokreta pobedili Češku - BetaRS

Fudbaleri Portugala posle preokreta pobedili Češku

Fudbal | Izvor: Beta | 18.06.2024 | access_time 23:15
Fudbaleri Portugala posle preokreta pobedili Češku
Fudbalska reprezentacija Portugala pobedila je večeras u Lajpcigu posle preokreta Češku 2:1, u utakmici prvog kola Grupe F na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Češka je povela golom koji je Lukaš Provod postigao u 62. minutu, a Portugal je izjednačio autogolom Robina Hranača u 69. minutu. Pobedu Portugalu doneo je Fransisko Konseisao u drugom minutu nadoknade vremena.

Kapiten Portugala 39-godišnji Kristijano Ronaldo večeras je postao prvi igrač u istoriji koji je nastupio na šest evropskih prvenstava, a njegov saigrač Pepe je sa 41 godinom i 113 dana postao najstariji igrač u istoriji evropskih prvenstava.

Prvu priliku imao je Portugal u osmom minutu, kada je posle centaršuta koji je izveo Rafael Leao, Ronaldo glavom poslao loptu pored stative.

Portugal je imao loptu i pokušavao da napravi ozbiljniju šansu preko Leaa i Bruna Mendesa, koji je u 17. minutu šutirao pored gola.

U 22. minutu posle dodavanja Vitinje pokušao je Ruben Dijas, a dva minuta kasnije sa distance je šutirao Bruno Fernandes, a golman Jindržih Stanek izbacio loptu u korner.

Dobar napad imao je Portugal i u 26. minutu, kada je Fernandes pokušao da proigra Leaa, ali on nije uspeo da stigne do lopte.

U 32. minutu Ronaldo je posle dobrog dodavanja Fernandesa izbio pred češkog golmana koji je odbranio njegov šut. U nastavku akcije pokušao je Diogo Dalo, ali je šutirao pravo u Staneka. Minut kasnije pokušao je i Vitinja, na dodavanje Ronalda.

Češka je zapretila u 38. minutu kada je Vladimir Coufal centrirao pred gol, ali je ispred Patrika Šika intervenisao Dijas.

Stanek je u 45. minutu odbranio šut Ronalda pa je poluvreme završeno bez pogodaka.

Portugal je napadao u drugom poluvremenu, imao je inicijativu, pokušao je Ronaldo u 55. i 58. minutu, ali bez uspeha.

Češka se branila, ali je povela iz prvog šuta u okvir, u 62. minutu golom Provoda sa više od 20 metara, posle dodavanja Coufala.

Sedam minuta kasnije Portugal je izjednačio autogolom Hranača. Centrirao je Bernardo Silva, loptu je glavom zahvatio Mendes, češki golman je odbranio, lopta je pogodila Hranača i ušla u mrežu.

U 72. minutu Stanek je odbranio šut Silve, a šest minuta kasnije u korner je izbacio loptu posle šuta Vitinje.

Češka je u 81. imala dve prilike, prvo je šutirao Petr Ševčik, a Dijas blokirao šut, a zatim je na odbijenu loptu natrčao Tomaš Souček i šutirao pored stative.

U 87. minutu poništen je gol Portugala koji je postigao Žota, pošto je prvobitno Ronaldo bio u ofsajdu. Kanselo je sa desne strane šutirao na peterac, Ronaldo je zahvatio loptu glavom i pogodio stativu, lopta se odbila od Žote, koji ju je glavom poslao u mrežu. Posle upotrebe VAR tehnologije gol je poništen.

U 89. minutu Konseisao je ušao u igru, a pobedonosni gol postigao je u drugom minutu nadoknade vremena. Posle prodora Neta, pogrešio je Hranač pred svojim golom, ostavio loptu Konseisau koji je postigao prvi gol za reprezentaciju.

Ranije danas u toj grupi Turska je pobedila Gruziju 3:1.

U drugom kolu 22. juna Turska će igrati protiv Portugala, a Češka protiv Gruzije.

Teme