Web Analytics
Borel preporučio ukidanje mera Kosovu - BetaRS

Borel preporučio ukidanje mera Kosovu

Kosovo | 19.06.2024 | access_time 11:25
Borel preporučio ukidanje mera Kosovu
Foto: Beta/Miloš Miškov

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel preporučio je državama članicama EU ukidanje kaznenih mera Kosovu, piše danas Radio slobodna Evropa (RSE) pozivajući se na izvore upućene u sadržaj dokumenta.

Ti izvori potvrđuju da je ovu preporuku Borel oslonio na činjenicu da je Kosovo preduzelo korake u pravcu ispunjavanja zahteva EU izraženih u saopštenju od 3. juna 2023. Ocenio je da bi ukidanje mera predstavljao politički signal i doprinelo bi "izbalansiranom kontekstu" u kome može napredovati dijalog Beograda i Prištine.

Šef evropske diplomatije je izveštaj o mogućnosti ukidanja mera predao državama članicama EU juče, ali tekst još nije zvanično objavljen.

Ambasadori EU zemalja će o ovom dokumentu raspravljati danas i od te rasprave će zavisiti kako će EU pristupiti dalje ovom pitanju.

Ne isključuje se mogućnost da ukidanje mera bude na dnevnom redu sastanka ministara inostranih poslova EU, koji će biti održan u ponedeljak, 24. juna.

EU je uvela mere prema Kosovu u junu 2023, posle nasilja koje je krajem maja izbilo na severu, kada su izabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti ušli u opštinske zgrade i preuzeli dužnost.

Oni su izabrani na izborima u aprilu 2023, pošto su Srbi napustili kosovske institucije krajem 2022. godine, nezadovoljni odlukom o registarskim tablicama koju je donela Vlada Kosova.

Izbore iz 2023. je bojkotovala Srpska lista i lokalno srpsko stanovništvo.

Situacija je eskalirala 29. maja u Zvečanu, posle sukoba između demonstranata i pripadnika Kfora.

Teme