Web Analytics
SSP: Investiciona politika SNS-a vodi Srbiju u stagnaciju životnog standarda i krizu javnog duga - BetaRS

SSP: Investiciona politika SNS-a vodi Srbiju u stagnaciju životnog standarda i krizu javnog duga

Ekonomija | 19.06.2024 | access_time 16:15
SSP: Investiciona politika SNS-a vodi Srbiju u stagnaciju životnog standarda i krizu javnog duga
ssp.rs

Generalni sekretar Stranke slobode i pravde (SSP) i narodni poslanik Peđa Mitrović izjavio je danas da investiciona politika SNS-a "vodi Srbiju direktno u stagnaciju životnog standarda i krizu javnog duga".

"SNS je izgubio kompas u vođenju ekonomske politike države i svi moramo biti spremni za posledice ove egzibicionističke investicione politike Siniše Malog i Vlade Srbije. Umesto ulaganja u obrazovanje, Vlada Srbije je nedavno za izgradnju Nacionalnog stadiona i Expo prostora zadužila državu za 1,3 milijarde evra po kamatnoj stopi od sedam odsto, a da nema nijednu jedinu studiju izvodljivosti ili isplativosti ova dva projekta", naveo je Mitrović, saopštila je SSP.

Smatra da je uporedno iskustvo drugih zemalja, koje su gradile slične projekte, pokazalo "da se niti jedan od ova dva projekta isplati u bilo kom razumnom roku".

"To znači da je neko u Vladi Srbije bez ikakvog promišljanja odlučio da spali milijarde evra od narodnih para kako bi gradio projekte čiji će jedini smisao biti da pred neke buduće izbore podignu rejting svom, kako oni sami sebe sad već otvoreno nazivaju, režimu", istakao je Mitrović.

Dodatno, kako je naveo, "niko ne može ni da pogodi kojim principima se SNS vodi kada odlučuje u šta će ulagati".

"Naša zemlja pod SNS-om sa samo 52 kilometra puteva na 100 kilometara kvadratnih ima daleko nerazvijeniju mrežu puteva od svih zemalja Centralne i Istočne Evrope koje imaju 130 kilometara puteva na 100 kilometara kvadratnih, a više od 30 odsto puteva je od šljake i blata. Ko je odlučio da đacima u Srbiji ne trebaju savremene učionice, ali im trebaju prazni stadioni", rekao je Mitrović.

Istakao je da je izgradnja Moravskog koridora poskupela sa 745 miliona evra na 1,6 milijardi evra, dok je trošak izgradnje autoputa Beograd-Novi Sad-Zrenjanin povećan sa 600 miliona evra na 17 milijardi evra, te da rast cena materijala "ne može da opravda ovaj vrtoglavi rast troškova izgradnje, ali korupcija može".

"Za Srbiju je pogubno da ovakav SNS odlučuje šta će se i kako graditi, jer ćemo se za pet godina probuditi sa ogromnim dugovima koje će buduće generacije morati da otplaćuju zato što je mala grupa ljudi odlučila da svakodnevno pali milione evra građana na projekte koji se ne isplate, dok većinu građana Srbije ostavlja uskraćenim za osnovnu infrastrukturu. Recept za propast", zaključio je Mitrović, saopštila je SSP.

Teme