Web Analytics
Đurić sa Lajčakom: Beograd posvećen dijalogu, miru i stabilnosti - BetaRS

Đurić sa Lajčakom: Beograd posvećen dijalogu, miru i stabilnosti

Politika | 19.06.2024 | access_time 19:25
Đurić sa Lajčakom: Beograd posvećen dijalogu, miru i stabilnosti
BETAPHOTO/MINISTARSTVO SPOLJNIH POSLOVA SRBIJE
Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić izjavio je danas na sastanku sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom da je Beograd posvećen nastavku dijaloga kao jedinom ispravnom putu za rešavanje najvažnijeg srpskog nacionalnog pitanja.

Srbija će, dodao je, nastaviti da bude posvećena i miru i stabilnosti u regionu, kao i da čini sve što je u njenoj moći da zaštiti interese svog naroda i da osigura njegovu bezbednost i opstanak, koji je na dramatično visokom nivou ugroženosti usled dugotrajnih destruktivnih akcija Prištine, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Đurić je ocenio da je od kada je Aljbin Kurti premijer Kosova, došlo do drastičnog pogoršanja položaja srpskog i drugog nealbanskog stanovništva, kao i sveukupnog posrnuća stanja na svim nivoima.

"Kurtijev režim kontinuirano napada proces dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije i primenjuje mere represije koje vode ka stvaranju monoetničkog Kosmeta, čime se direktno podrivaju ciljevi međunarodne zajednice", ukazao je Đurić.

Ministar je Lajčaku preneo da Beograd podržava Nacrt statuta Zajednice srpskih opština koji je izradila Evropska unija, i nastavlja da insistira na punoj primeni sporazuma iz Brisela iz 2013. i 2015. godine, kao i svega dosad dogovorenog uz evropsko posredovanje.

Uz podsećanje na podatak da je, od 1999. godine, Kosovo napustilo više od 200.000 ljudi, kao i da je, samo u proteklih godinu dana, više od 14 odsto Srba otišlo sa te teritorije, Đurić je ponovio zabrinutost zbog "sistematskog progona i kršenja pojedinačnih i kolektivnih ljudskih, ekonomskih, kulturnih i političkih prava tamošnjih nevećinskih zajednica, pre svega Srba", dodaje se u saopštenju.

Teme