Web Analytics
FSS traži najoštrije kazne zbog rasističkog skandiranja na utakmici Albanije i Hrvatske - BetaRS

FSS traži najoštrije kazne zbog rasističkog skandiranja na utakmici Albanije i Hrvatske

Fudbal | Izvor: Beta | 20.06.2024 | access_time 15:50
FSS traži najoštrije kazne zbog rasističkog skandiranja na utakmici Albanije i Hrvatske
Fudbalski savez Srbije (FSS) saopštio je danas da su uvredljiva i rasistička skandiranja navijača na utakmici Evropskog prvenstva između Albanije i Hrvatske neprihvatljiva i da se ne mogu opravdati i pozvao je Evropsku fudbalsku uniju (Uefa) da najoštrije kazni odgovorne.

FSS je danas poslao dopis generalnom sekretaru Uefa Teodoru Teodoridisu povodom skandiranja na utakmici u sredu u Hamburgu između Albanije i Hrvatske u Grupi B na Evropskom prvenstvu. Navijači obe ekipe uzvikivali su u više navrata "Ubij Srbina", a u FSS su nezadovoljni postupanjem zvaničnika te utakmice.

"Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo u svim situacijama, a naročito na jednom ovakvom velikom sportskom događaju koji se prati širom Evrope i sveta. Umesto da fudbalski stadion bude mesto gde će se bodriti sopstveni timovi i promovisati sportska i fer atmosfera, na ovoj utakmici viđena su potpuno neprihvatljiva ponašanja, koje je nemoguće na bilo koji način opravdati", navodi se u dopisu koji je potpisao generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović.

Šurbatović je ranije za RTS rekao da bi Srbija mogla da se povuče sa Evropskog prvenstva u Nemačkoj ako Albanija i Hrvatska ne budu kažnjene.

"Prema informacijama koje imamo, jedan igrač albanskog tima je nakon završetka utakmice, ispred tribine sa albanskim navijačima, koristeći megafon uzvikivao isti povik i tako raspaljivao masu", navodi se u dopisu.

FSS smatra da je u trenutku početka skandiranja navijača obe reprezentacije, utakmicu trebalo prekinuti i primeniti postupke koji su propisima Uefa određeni za takve situacije.

"Čudi nas da ono nije primenjeno od strane službenih lica Uefa na utakmici. To pravilo se na pravi način primenjivalo u slučajevima mnogo manjeg intenziteta, pa nas tim više iznenađeni što nije primenjeno na ovoj utakmici. FSS veruje da će disciplinski organi Uefa na pravi način reagovati i sankcionisati ovako ponašanje navijača oba nacionalna tima", navodi se.

FSS je istakao da "ovakvo vređanje jedne nacije sa povicima da treba da budu ubijeni, odavno nije viđeno na sportskim događajima" i da su svi povređeni događajima na toj utakmici.

Savez je zatražio da se odgovorni najhitnije i najoštrije kazne, da se obezbedi normalno odigravanje utakmica i podsetio da se Uefa bori protiv mržnje i rasizma.

"Fudbalska igra, posebno na događaju kao što je Evropsko prvenstvo, treba da bude ono što spaja pojedince, države, nacije, a ne sredstvo koje će biti iskorišćeno u neke svrhe koje su potpuno suprotne idejama koje treba da predstavlja. Organizatorima turnira i Uefi želimo uspešan nastavak takmičenja i nadamo se da ovakvih događanja na stadionima u Nemačkoj više neće biti", navodi se u dopisu.

Teme