Web Analytics
Moskva čeka odgovor Amerike na predlog o razmeni zatvorenika - BetaRS

Moskva čeka odgovor Amerike na predlog o razmeni zatvorenika

Svet | 21.06.2024 | access_time 11:15
Moskva čeka odgovor Amerike na predlog o razmeni zatvorenika
Foto: Pixabay

Rusija je saopštila da je predstavila ideje o razmeni zatvorenika SAD i da čeka odgovor, nedelju dana uoči suđenja američkom novinaru Evanu Gerškoviču u Rusiji po optužbama za špijunažu koje on negira.

"Lopta je u dvorištu SAD. Čekamo da odgovore na iznete predloge. Oni su dobro poznati relevantnim delovima američke administracije. Razumem da, možda, nešto u ovim predlozima ne odgovara Amerikancima. To je njihov problem", rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov u intervjuu ruskoj novinskoj agenciji TASS.

Dodao je da Moskva svoj pristup smatra potpuno opravdanim, razumnim i izbalansiranim.

Gerškovič, dopisnik Vol strit žurnala iz Rusije je u zatvoru od marta 2023. zbog optužbi o navodnoj špijunaži - koje on, medij za koji radi i američka vlada oštro poriču. Američki Stejt department ga je proglasio nezakonito pritvorenim, prenosi Glas Amerike.

Suđenje Gerškoviču iza zatvorenih vrata počinje 26. juna u uralskom gradu Jekaterinburgu, gde je uhapšen pre više od godinu dana.

Stručnjaci za slobodu medija kažu da suđenje, gotovo sigurno, neće biti nezavisno i objektivno.

Jekaterinburg se nalazi na oko 1.400 kilometara istočno od Moskve.

Ako bude proglašen krivim, Gerškoviču preti do 20 godina zatvora. Ruske vlasti su, međutim, saopštile da je potrebno da se održi suđenje - pre nego što bi se izvršila razmena zatvorenika.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika