Web Analytics
Kina jača podršku firmama - 'malim divovima' - BetaRS

Kina jača podršku firmama - 'malim divovima'

Ekonomija | 21.06.2024 | access_time 17:15
Kina jača podršku firmama - 'malim divovima'
Foto: Radnik upravlja dizalicom u fabrici Liugong ekskavejtors intelidžent u Liudžou, u autonomnom regionu Guangsi Džuang na jugu Kine (Sinhua/Đin Haojuan)

Kina će pojačati podršku svojim firmama - "malim divovima" u okviru napora da promoviše novu industrijalizaciju i unapredi savremeni industrijski sistem u zemlji, saopštilo je Ministarstvo finansija 19. juna.

Kako prenosi Sinhua, centralna fiskalna sredstva biće namenjena za podsticanje razvoja preduzeća "malih divova", a očekuje se da će više od 1.000 preduzeća dobiti podršku ove godine, navelo je Ministarstvo finansija.

"Mali divovi" je termin koji se odnosi na novu elitu malih i srednjih kineskih preduzeća koja se bave proizvodnjom, specijalizovana su za "nišno tržište" i mogu se pohvaliti najsavremenijim tehnologijama.

Kina će povećati podršku za "male gigante" tokom perioda 2024-2026, sa fokusom na ključne industrijske lance, strateške industrije u nastajanju i druge sektore, navodi se u cirkularu koji su zajednički izdali Ministarstvo finansija i Ministarstvo industrije i informacionih tehnologija.

Ova sredstva će se koristiti za podsticanje ovih firmi da se suoče sa tehnološkim izazovima, razvijaju nove proizvode, grade kapacitete za podršku industrijskom lancu i podržavaju lokalne samouprave u negovanju "malih giganata", saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kina planira da podgigne 10.000 "malih giganata" tokom perioda 14. petogodišnjeg plana (2021-2025). Zvanični podaci su pokazali da je zemlja inkubirala 12.000 "malih giganata".

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT