Web Analytics
Na istoku Kine industrija čaja postaje digitalna i ekološki prihvatljiva - BetaRS

Na istoku Kine industrija čaja postaje digitalna i ekološki prihvatljiva

Životna sredina | 21.06.2024 | access_time 17:20
Na istoku Kine industrija čaja postaje digitalna i ekološki prihvatljiva
Fotografija iz drona prikazuje farmu čaja u gradu Siping okruga Ansi (Sinhua/Vei Peićuan)

Dok ispijate šolju čaja, posebno čaja iz istočne kineske provincije Fuđian, dva satelita za daljinsko detektovanje u orbiti nadgledaju sadnju i održavanje čaja.

Dva satelita, oba lansirana 2022. godine, mogu da dobiju slike rezolucije veće od 0,5 metara i širine od 15 km. Oni opslužuju oblast za proizvodnju čaja u okrugu Ansi, u provinciji Fuđian, poznatoj po industriji čaja, prenosi Sinhua.

Vrednost proizvodnje celog lanca industrije čaja u pokrajini premašila je 150 milijardi juana (oko 21,1 milijardu američkih dolara) 2022. godine, dok je izvoz čaja premašio 3,5 milijardi juana. Fuđijan je i po vrednosti proizvodnje i po izvozu na prvom mestu u Kini.

Sa površinom plantaža čaja od 3,61 miliona mu (oko 240.667 hektara), pokrajina je 2022. godine proizvela 520.000 tona sirovog čaja.

Da bi podstakla inteligentni napredak proizvodnje čaja, pokrajina je primenila daljinsku detekciju kako bi obezbedila tačnu analizu podataka i usluge za sadnju, obradu i prodaju čaja.

Koristeći slike daljinskog senzora, tehničari su kombinovali informacije kao što su meteorologija, zemljište, poljoprivreda i hidrologija da bi digitalno izdvojili više od 40 indeksa uključujući površinu, nadmorsku visinu, nagib, akumuliranu temperaturu, osvetljenje, padavine, azot, fosfor i kalijum iz zemljišta plantaža čaja i izgradili digitalnu bazu podataka, rekao je Vei Leičen, zamenik generalnog direktora Satellite Link Bridge-a, firme koja je jedan od programera dva satelita.

Prema spektralnoj analizi podataka slike, tehničari su dobili indeksne podatke o vlažnosti zemljišta i sadržaju organske materije iz zemljišta, a uzgajivačima čaja su preporučene formule za ispitivanje zemljišta i smernice za đubrenje koje su pogodne za parcelečaja na osnovu količine hranljivih materija i elemenata u zemljištu,kao i različitih klimatskih uslova, sorti čajevca i starosti stabala.

Satelitska daljinska detekcija je sposobna da nadgleda veliku površinu dobijajući ključne informacije, važne za proizvođače čaja, kao što sunapredovanje sadnica, bolesti i insekti štetočine , kao i vlažnost tla i hranljive materije u realnom vremenu.

Nasuprot tome, prikupljanje podataka daljinskog istraživanja takođe zahteva od proizvođača čaja da obezbede relevantne podatke kao što je đubrenje bašti čaja. Takve interakcije su podstakle da praćenje postane efikasnije i sveobuhvatnije, reko je Vei.

Pored industrije čaja, podaci daljinskog snimanja dva satelita sada su primenjeni u više oblasti kao što su poljoprivreda, šumarstvo, zemljište, meteorologija i zaštita životne sredine u provinciji Fuđian.

Tehnologija daljinske detekcije poboljšava prinos i kvalitet useva, smanjuje troškove proizvodnje i ostvaruje održivi razvoj poljoprivrede, a takođe igra i važnu ulogu u smanjenju emisije ugljenika, rekao je Vei.

"Emisije industrije čaja uglavnom potiču od plantaža čaja, posebno zbog prekomernog azotnog đubriva i zakiseljavanja zemljišta, prerade proizvoda, distribucije i potrošnje", rekao je Gao Šuilian, vanredni profesor Univerziteta za poljoprivredu i šumarstvo Fuđian.

Pokrajina je uvela precizno đubrenje i poboljšala metode đubrenja na svojim poljima čaja.

Da bi poboljšali kvalitet zemlje i čaja, oni su predložili ekološki pristup koji uključuje sađenje čaja sa sojom leti i uljanom repicom zimi.

Fosfor i kalijum, oslobođeni iz zemljišta tokom uzgoja uljane repice, vraćaju se na njivu nakon cvetanja i poboljšavaju plodnost zemljišta. Nakon što se sakupi prolećni rod čaja, soja se presađuje između parcela i deluje kao biološko fiksiranje azota za sprovođenje zelenog đubrenja.

Osim toga, okrug Ansi je izgradio sistem za praćenje ugljeničnog otiska Tieguanjin, najbolje sorte oolong čaja koja se tamo proizvodi, rekao je Lin Lijan, šef lokalnog biroa za nauku i tehnologiju, piše časopis Nauka i tehnologija ( Science and Technology Daily), dodajući da je zeleni razvoj, način rada sa niskom potrošnjom energije, niskim zagađenjem i niskim emisijama štetnih gasova, preoblikovao proizvodnju čaja u okrugu.

Lan Siren, predsednik Univerziteta za poljoprivredu i šumarstvo Fuđian, predložio je produbljivanje integracije velikih podataka, fotoelektričnih informacija, digitalne ekonomije i industrije čaja i jačanje njenog zelenog razvoja.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina