Web Analytics
PSG:Odluka o izručenju beloruskog novinara Andreja Gnjota sraman čin, sud da ukine odluku - BetaRS

PSG:Odluka o izručenju beloruskog novinara Andreja Gnjota sraman čin, sud da ukine odluku

Politika | 21.06.2024 | access_time 17:25
PSG:Odluka o izručenju beloruskog novinara Andreja Gnjota sraman čin, sud da ukine odluku

Pokret slobodnih građana (PSG) osudio je danas i zatražio ukidanje odluke Višeg suda u Beogradu da izruči beloruskog aktivistu i novinara Andreja Gnjota Belorusiji i ocenio da takva odluka predstavlja ozbiljan presedan koji ugrožava osnovna ljudska prava i slobode.


PSG je u saopštenju naveo da je Gnjot poznat po svojoj hrabroj političkoj poziciji "protiv represivnog režima u Belorusiji", i da bi njegovo izručenje predstavljalo suočavanje sa nameštenim sudskim postupkom, zatvorskom kaznom i mučenjem zbog njegovih političkih stavova, "i sasvim izvesnom smrću".

"Bez obzira što je vlast Srpske napredne stranke oličena u Aleksandru Vulinu, Nenadu Popoviću, Ivici Dačiću, Milici Đurđević Stamenkovski i drugim ministrima zaduženim za bliske odnose sa Moskvom i Minskom, sudovi u Srbiji bi morali da pokažu makar toliko nezavisnosti da se odupru kršenju osnovnih civilizacijskih i pravnih normi i ne dovedu do teških represivnih mera prema još jednom borcu za slobodu. Srbija i naše pravosuđe su i ranije bili osuđivani zbog ovakvih postupaka od Evropskog suda za ljudska prava, kada su izručeni Dževdet Ajaz Turskoj 2017. godine, odnosno Ahmed Džafar Mohamed Ali Bahreinu 2022. godine", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u EU, te da su poštovanje ljudskih prava, slobode govora i zaštita političkih disidenata ključne vrednosti na koje se obavezala.

"Odluka o izručenju Andreja Gnjota je u direktnoj suprotnosti sa ovim vrednostima i ozbiljno dovodi u pitanje posvećenost Srbije evropskom putu i standardima", navodi PSG.

Teme