Web Analytics
Italijanski treneri najbrojniji na Evropskom prvenstvu - BetaRS

Italijanski treneri najbrojniji na Evropskom prvenstvu

Fudbal | Izvor: Beta-AP | 22.06.2024 | access_time 19:15
Italijanski treneri najbrojniji na Evropskom prvenstvu
Italijanski treneri najbrojniji su na ovogodišnjem Evropskom fudbalskom prvenstvu u Nemačkoj ima ih ukupno - pet. 

Selektoru Italije Lučanu Spaletiju pridružuju se Vinćenco Montela (Turska), Domeniko Tedesko (Belgija), Marko Rosi (Mađarska) i Frančesko Kalcona (Slovačka).

Svi osim Tedeska su studirali u školi trenera italijanske federacije, koju vodi bivši trener Renco Ulivijeri, koji je i predsednik Udruženja fudbalskih trenera Italije.

"To je veliki ponos za ceo italijanski fudbal, a posebno za našu trenersku školu", rekao je Ulivijeri u intervjuu za Asošijeted pres.

"Verujemo da su naši treneri odlični, iz dva razloga. Naša je škola dobra, a uz to treneri imaju veliku edukativnu praksu u našim ligama, kako u profesionalnim, tako i u amaterskim, gde taktika igra veliku ulogu", rekao je Ulivijeri.

Ta snaga je očigledna ne samo na reprezentativnom već i na klupskom nivou. Karlo Ančeloti, jedan od najpoznatijih italijanskih trenera, osvojio je svoju petu titulu u Ligi šampiona ovog meseca kada je Real Madrid u finalu pobedio Borusiju Dortmund sa 2:0.

Atalanta je pod vođstvom Đana Pjera Gasperinija osvojila Ligu Evrope, pobedivši Bajer Leverkuzen sa 3-0.

"Tajna (italijanskog menadžerskog uspeha) je naša predispozicija za umetnost izvlačenja najboljeg iz svega, čak i u teškim situacijama", rekao je Ulivijeri i dodao da je "italijansko-napolitanska umetnost često korisna u trenerskom poslu".

Najpoznatiji italijanski trener na Evropskom prvenstvu je Spaleti, koji je pohađao trenersku školu i u njoj dobio najbolje ocene.

Spaleti vodi italijansku reprezentaciju od prošle godine, ubrzo nakon što je napustio Napoli. On je predvodio taj tim do prve titule u Seriji A tokom više od tri decenije. Spaleti (65) je uneo svoj stil i u reprezentaciju.

Montela je takođe bio jedan od najboljih učenika te škole koju je završio 2011. Montela je preuzeo reprezentaciju Turske prošle godine, a živi u toj zemlji od 2021.

Taj 50-godišnjak je ranije trenirao Fiorentinu, Milan i Sampdoriju u svojoj rodnoj zemlji, kao i Sevilju u Španiji. Njegov jedini trofej kao trenera bio je Superkup Italije sa Milanom.

Montela je bio plodan napadač tokom svoje igračke karijere i pomogao je Italiji da dođe do finala Evropskog prvenstva 2000. godine.

Za Kalconu je prvi posao trenera za Slovačku reprezentaciju. Rosi (59) je prvi put vodio tim Mađarske 2017. dok je najmlađi od njih Tedesko (38) preuzeo Belgiju u februaru, a trenersku licencu je dobio u Nemačkoj u školi koju je pohađao i nemački selektor Julijan Nagelsman.

Teme