Web Analytics
Rio Tinto: Profesorka Popović širi dezinformacije i zastrašuje javnost - BetaRS

Rio Tinto: Profesorka Popović širi dezinformacije i zastrašuje javnost

Društvo | 22.06.2024 | access_time 19:55
Rio Tinto: Profesorka Popović širi dezinformacije i zastrašuje javnost
Foto: Beta/Milan Timotić

Kompanija Rio Tinto saopštila je danas da izjave profesorke Danice Popović, iznete u intervjuu pod naslovom "Mesto na kome se bude kopao litijum neće biti ni za groblje", uopšte nisu tačne.

Iz ove kompanije su naveli da profesorka Popović širi dezinformacije i zastrašuje javnost lažnim i potpuno neutemeljenim tvrdnjama o opasnosti od sumpornih kiša, zagađenju vazduha i izlivanju sumporne kiseline

"Pozivamo profesorku Popović da, ili iznese dokaze za ove tvrdnje ili povuče svoje neistinite tvrdnje", piše u saopštenju Rio Tinta.

Oni tvrde da, ukoliko rudnik "Jadar" počne sa radom, neće ispuštati sumpornu kiselinu niti u vazduh, niti u zemljište, niti u vodu.

"Predviđeni proces koji podrazumeva korišćenje sumporne kiseline u okviru Projekta "Jadar" odvijao bi se na niskoj temperaturi (90 °C) daleko ispod tačke ključanja sumporne kiseline (250°C) i tačke ključanja vode (100°C). Gas koji bi nastajao rastvaranjem bi primarno sadržao ugljen-dioksid i vodu. Kao rezultat toga, u okviru procesa prerade ne bi došlo do isparavanja sumporne kiseline", tvrdi Rio Tinto.

"Projektom je predviđeno i korišćenje skruber filtera, čija je osnovna funkcija da i sakupljaju otpadne gasove kako se ne bi oslobađali u atmosferu. Ovi filteri rade tako što sakupljaju gasove koji se dižu u zatvorenim posudama za preradu i provuku ih kroz tečnost koja uklanja sve štetne materije iz vazduha. Tehnologija ovih filtera je proverena i široko korišćena više od 50 godina za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih industrijskih gasova. To znači da je proces pažljivo dizajniran kako bi se sprečilo ispuštanje sumporne kiseline u bilo kom obliku", zaključuje se u saopštenju Rio Tinta.

Teme