Web Analytics
Istraživanje: Rusija izvozi ukrajinsko žito kao svoje - BetaRS

Istraživanje: Rusija izvozi ukrajinsko žito kao svoje

Ekonomija | 24.06.2024 | access_time 08:40
Istraživanje: Rusija izvozi ukrajinsko žito kao svoje
Foto: Pixabay
Ruske firme isporučile su desetine hiljada tona pšenice i graška iz okupiranih delova Ukrajine 2023. u Španiju, članicu Evropske unije (EU), te u Tursku i Azerbejdžan, otkrivaju Šeme (Schemes), istraživačka jedinica Ukrajinskog servisa Radija slobodna Evropa (RSE) sa svojim partnerima.

Slične količine ječma i kukuruza stigle su do moskovskih saveznika Irana i Sirije, koji imaju utvrđenu evidenciju o kupovini ukrajinskog žita koje je prisvojila Rusija, utvrđeno je u istrazi zasnovanoj na službenim ruskim dokumentima i drugim izvorima koje su sprovele Šeme, ukrajinska hakerska grupa KibOrg, Beloruski istraživački centar i Vjortska (Vyortska), nezavisna medijska kuća na ruskom jeziku.

Najmanje 6,4 miliona tona pšenice požnjeveno je s Krima pod ruskom okupacijom i delova regiona Donjecka, Hersona, Luganska i Zaporožja pod ruskom kontrolom 2023. godine, ukazuju satelitske procene NASA programa Žetva, koji prati pretnje bezbednosti hrane, piše RSE.

SeaKrime, nevladin ukrajinski projekat koji prati ruske ilegalne isporuke žitarica iz Ukrajine, izvestio je da je dva miliona tona te žetve isporučeno u inostranstvo iz krimskih luka.Takve prodaje potkopavaju ratom razorenu ukrajinsku ekonomiju i Rusiji obezbeđuju prihode za finansiranje invazije na Ukrajinu, koja je sada u trećoj godini.

Za 2023. Šeme i njeni partneri dokumentovali su rusku prodaju gotovo 35.000 tona pšenice, ječma, kukuruza i graška iz regije Herson i Krima po sniženim carinskim stopama.

Iako ruska carinska i dokumenta okupacione uprave pokazuju da su proizvodi dolazili iz oblasti Hersona i Krima, a ne iz Rusije, nejasno je da li su kupci ikada doveli u pitanje poreklo proizvoda koje su kupovali. Niko nije pristao da razgovara o tome.

Hersonska oblast mogla je da se pohvali rekordnom žetvom od 3,1 milion tona žitarica u 2021, što je bogatstvo koje je privuklo ruske firme kada su ruske snage okupirale delove južne regije Ukrajine 2022. godine.

Od ruske invazije na Ukrajinu u fabruaru 2022. godine, Evropska unija je zabranila ruski uvoz u vrednosti od preko 91,2 miliona evra, ali je izbegla zabranu trgovine hranom i zdravstvenim proizvodima između Rusije i EU "kako ne bi naštetila ruskom stanovništvu", navodi se u objašnjenju EU.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT