Web Analytics
Novi premijer S. Makedonije prvog radnog dana najavio investiciju u vetropark - BetaRS

Novi premijer S. Makedonije prvog radnog dana najavio investiciju u vetropark

Izvori | Izvor: Beta | 24.06.2024 | access_time 14:55
Novi premijer S. Makedonije prvog radnog dana najavio investiciju u vetropark
 Novi premijer Severne Makedonije Hristijan Mickoski najavio je danas 400 do 450 miliona evra investicije u vetropark što će, kako je rekao, doneti 100 miliona evra u bruto -domaći proizvod (BDP).

"Makedonski vetar doneće dodatnih 100 miliona evra godišnje u BDP. Projekat ćemo objaviti sutra, zajedno sa investitorom. Vetropark će se graditi između tri opštine Karbinci, Štip i Radoviš", rekao je Mickoski u Štipu.  

Istakao je da je to izuzetno značajan projekat za energetski portfelj države koji će značajno unaprediti performanse energetskog sektora Severne Makedonije.

"Nema specijalnih zakona, nema garantovanog otkupa po garantovanoj ceni 20 do30 godina, već investitor koji će uložiti 450 miliona evra, a država će dobiti 100 miliona evra više prihoda u BDP, što bi trebalo da donese 20 odsto ukupne proizvodnja električne energije koja će ovu zemlju učiniti energetski balasiranom", rekao je Mickoski, prenela je državna agencija MIA.

Novi premijer Severne Makedonije, koji je danas preuzeo dužnost, istakao je da  će "biti još ovakvih lepih iznenađenja u periodu koji sledi".

Mickoski je prvog radnog dana na mestu premijera prisustvovao polaganju kamen-temeljca sportske hale "Džekson" u Štipu, "napravio uvid" u izgradnju novog bulevara "Ilindenska" i s ministrom zdravlja Arbenom Taravrijem "imao uvid u stanje bolnice u Štipu".

Teme