Web Analytics
Niš ostao bez preliminarnih rezultata izbora, GIK ih poništila - BetaRS

Niš ostao bez preliminarnih rezultata izbora, GIK ih poništila

Politika | 24.06.2024 | access_time 15:35
Niš ostao bez preliminarnih rezultata izbora, GIK ih poništila
Foto: Beta/Saša Đorđević

Grad Niš ostao je bez preliminarnih izbornih rezultata koje je Gradska izborna komisija (GIK) objavila 3. juna, pošto je GIK na sednici održanoj minulog vikenda poništila odluku o tome.

GIK je istovremeno naložila firmi "BIG Data Tehnology" da obradi podatke sa svih 197 biračkih mesta i da na osnovu toga predloži GIK-u donošenje nove odluke o utvrđivanju preliminarnih rezultata izbora za odbornika u niškoj Skupštini.

Po rečima predstavnika opozicije GIK je time, samo delimično usvojila prigovor koalicije "Biramo Niš".

Podnosila izborne liste koalicije "Biramo Niš", Miloš Nešić, kazao je za agenciju Beta da je ta koalicija tražila od GIK-a da otvori svih 197 džakova i da utvrdi koji su tačni rezultati, jer, kako je naveo, u preliminarnim rezultatima ima matematički netačnih rezultata, kao i nelogičnosti i materijalnih grešaka.

"Oni to nisu želeli da urade već su zatražili od firme "BIG Data Tehnology" da utvrdi tačne rezultate. Oni su time priznali da njihovi prelimanarni rezultati netačni", istakao je Nešić.

Prema njegovim rečima, u preliminarnim rezultatima GIK-a postoje netačni zbirovi, a između ostalog ne postoji "poklapanje" zbira izašlih birača po listama, sa ukupnim brojem birača koji su izašli na izbore.

Nešić je rekao da je u odluci GIK-a bilo navedeno da u Nišu živi 226.274 osoba sa pravom glasa, u Odluci o određivanju konačnog broja birača i u rešenju Ministarstva državne uprave navedeno je da u Nišu pravo glasa ima 226.268 ljudi.

"Mi se sada pitamo kako je moguće da netačno računa aplikacija koja je plaćena 5.000 evra. Odlukom da računarska firma odredi tačne preliminarne rezultate GIK se još više upetljala i napravila sebi još veći problem", naglasio je Nešić.

On je kazao da je zahtev opozicije da se zbog matematičkih i materijalnih grešaka u odluci o preliminarnim rezultatima ponovo otvore džakovi sa biračkim materijalom i ponovo prebroje glasovi, jedan od prigovora koje je GIK delimično usvojila i tako priznala svoju grešku, ali je nije ispravila na valjani način.

Kako je kazao, "suštinski oni (GIK) su napravili ozbiljne propuste na biračkim mestima broj 10 i 18 u opštini Medijana".

"Oni su i tu prihvatili da to što je urađeno nije dobro, ali su rekli da rešenjima konstatuju šta su pravi rezultati. Nema tu šta da se konstatuje, ako su rezultati falsifikovani ponavljaju se izbori na broju 10 i 18", istakao je Nešić.

Predstavnici opozicije i dalje kao jedino valjane rezultate gradskih izbora u Nišu prihvataju preliminarne rezultate objavljene u 5.00 ujutru u izbornoj noći.

Ti rezultati su pokazivali da opozicija ima u gradskoj skupštini 31 mandat, a koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke (SNS) njih 30.

Prema preliminarnim rezultatima koje je GIK objavila pa poništila, koaliciji okupljenoj oko SNS pripada 30 mandata, Ruskoj stranci jedan mandat, a opoziciji 30 mandata.

Teme