Web Analytics
Predsednik MOK-a: Francuska može da bude ponosna na Pjera de Kubertena - BetaRS

Predsednik MOK-a: Francuska može da bude ponosna na Pjera de Kubertena

Olimpijada | Izvor: Beta-AFP | 24.06.2024 | access_time 16:15
Predsednik MOK-a: Francuska može da bude ponosna na Pjera de Kubertena
Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah (Thomas Bach) je izjavio da uprkos spornim stavovima Pjera de Kubertena (Pierre de Coubertin, 1863-1937) o ženama i kolonijalizmu od pre jednog veka, Francuska može da bude ponosna na tog osnivača Međunarodnog olimpijskog komiteta 1894. i obnovitelja Olimpijskih igara (OI) 1896, u Atini.

"OI i sportski model koji je on stvorio, izdržali su test vremena", rekao je Bah na konferenciji na Univerzitetu Sorbona u Parizu povodom 130. godišnjice osnivanja MOK-a i "ponovnog rođenja" OI.

Na konferenciji u Sorboni u nedelju uveče nisu bili ni francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera (Amelie Oudea-Castera) ni An Idalgo (Anne HIdalgo), gradonačelnica Pariza gde će letos biti Olimpijske igre.

Baron de Kuberten je gurnut u drugi plan tokom priprema za OI u Parizu koje će od 26. jula do 11. avgust. Njegova ličnost i karakter nastavljaju da dele javno mnjenje. Jedni ga smatraju prokolonijalistom i ženomrscem, a drugi hvale njegovu posvećenost korišćenju sporta za promovisanje mira u svetu.

O ženama koje nije želeo da vidi na stadionima, Kuberten je 1922. godine napisao da bi predložena "mala ženska olimpijada pored velike, muške" bila "nezanimljiva, neugledna, a ne ustručavam se da dodam i nekorektna. To je moj stav o ženskoj poluolimpijadi".

Taj aristokrata je kritikovan i zbog izjava o kolonijalizmu, a pominjao je i "inferiorne rase".

Bah smatra da o Kurbertenu treba donositi stav u svetlu vremena u kojem je živeo i podsetio da je taj baron kao aktivista mira uticao na smanjenje nacicionalizma u Evropi.

Na istom skupu je šef Organizacionog komiteta OI Toni Estange (Tony Estanguet) pohvalio Kubertenovu "smelost i hrabrost".

"U Francuskoj, više nego drugde, znamo šta dugujemo Pjeru de Kubertenu, ponosni smo na njega i nećemo ga zaboraviti", rekao je Estange.

Teme