Web Analytics
Fondaciju Slavko Ćuruvija tužio još jedan od oslobođenih po optužbi za ubistvo novinara 1999. godine - BetaRS

Fondaciju Slavko Ćuruvija tužio još jedan od oslobođenih po optužbi za ubistvo novinara 1999. godine

Hronika | 24.06.2024 | access_time 16:35
Fondaciju Slavko Ćuruvija tužio još jedan od oslobođenih po optužbi za ubistvo novinara 1999. godine

Slavko Ćuruvija Fondacija je saopštila danas da je tužbu protiv nje zbog navodne povrede ugleda i časti podneo i Miroslav Kurak koji je odlukom Apelacionog suda oslobođen optužbe za ubistvo novinara i vlasnika listova Dnevni telegraf i Evropljanin, aprila 1999. godine.

U saopštenju su ocenili da nova tužba, posle one koju je protiv Fondacije podneo bivši načelnik beogradskog centra Resora državne bezbednosti Milan Radonjić, predstavlja "nastavak pritiska" i "progona" Slavka Ćuruvije, 25 godina posle ubistva.

"Miroslav Kurak bio je optužen kao neposredni izvršilac ubistva Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine. Tokom čitavog suđenja koje je počelo 2015. godine, Kurak je bio u bekstvu, pa mu je suđeno u odsustvu. Kao i u slučaju Radonjića, tužba se odnosi na saopštenje u kome smo izrazili neslaganje sa presudom. Zbog povrede ugleda i časti, i Kurak od Fondacije traži odštetu od 500.000 dinara", stoji u saopštenju.

Dodaje se da posle dve prvostepene presude kojima su četvorica ranije optuženih proglašeni krivim i konačnog oslobađanja zbog nedostatka dokaza u februaru ove godine, "zločin nad novinarom i vlasnikom Dnevnog telegrafa i Evropljanina ostaje nekažnjen i nerazrešen".

"Uprkos pritiscima, naša misija ostaje ista - insistiranje na pravdi za ubijene novinare, ali i sve medijske radnike koji zbog svog rada trpe nasilje, pretnje i pritiske", saopštila je Slavko Ćuruvija Fondacija.

Teme