Web Analytics
Kineske akademske institucije vode na rang-listi istraživačkih lidera Indeks prirode 2024 - BetaRS

Kineske akademske institucije vode na rang-listi istraživačkih lidera Indeks prirode 2024

Tehnologija | 24.06.2024 | access_time 19:30
Kineske akademske institucije vode na rang-listi istraživačkih lidera Indeks prirode 2024
Fotografija iz vazduha prikazuje članove osoblja Instituta za hidrobiologiju Kineske akademije nauka kako rade u Nacionalnom rezervatu prirode Baiđi delfin na reci Jangce, u centralnoj kineskoj provinciji Hubej. (Sinhua/Vu Džizun)

Kineska akademija nauka (CAS) zauzela je prvo mesto na rang-listi istraživačkih lidera Indeks prirode (Nature Index 2024), a šest kineskih univerziteta se takođe nalazi među prvih desetnavodi se na sajtu Akademije, penosi Sinhua.

Indeks prirode 2024, prethodno poznat kao Godišnje tabele (Annual Tables), rangirao je vodeće institucije i zemlje u oblasti prirodnih i zdravstvenih nauka na osnovu njihovih rezultata u časopisima Indeks prirode tokom 2023. godine.

Kineska akademija nauka je rangirana na prvom mestu globalno u hemiji, fizičkim naukama i naukama o zemlji i životnoj sredini, dok je drugo mesto zauzela u biološkim naukama.

Šest kineskih univerziteta takođe se našlo među prvih deset: Univerzitet kineske akademije nauka, Univerzitet nauke i tehnologije Kine, Univerzitet Peking, Univerzitet Nanđing, Univerzitet Džeđiang i Univerzitet Tsinghua.

U rangiranju zemalja, Kina je zauzela prvo mesto po visoko kvalitetnom istraživačkom učinku u 2023. godini, a slede Sjedinjene Američke Države, Nemačka, Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan i Francuska.

Indeks prirode je otvorena baza podataka o afilijacijama autora i institucionalnim odnosima. Istraživački lideri za 2024. godinu određeni su na osnovu istraživačkog učinka u 145 visoko kvalitetnih časopisa iz prirodnih i zdravstvenih nauka.

Teme