Web Analytics
Đurić: Sastanak ministara u Luksemburgu o ubrzanju evropskih integracija - BetaRS

Đurić: Sastanak ministara u Luksemburgu o ubrzanju evropskih integracija

Politika | 24.06.2024 | access_time 21:05
Đurić: Sastanak ministara u Luksemburgu o ubrzanju evropskih integracija
mfa.gov.rs

 Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić rekao je danas da se danas na sastanku ministara spoljnih poslova EU sa ministrima regiona Zapadnog Balkana razgovaralo o tome kako da se ubrza i da novi impuls evropskim integracijama, a da je njegova poruka bila da je za Srbiju prioritet sprovođenje reformske agende 2027. godine.

"Moja poruka je bila vrlo jasna, za novu vladu Srbije sprovođenje reformske agende 2027. godine je evropski prioritet, mi želimo do tada da budemo potpuno spremni i kad je reč o ekonomiji i demokratiji i vladavini prava i svim drugim aspektima od značaja za naše punopravno članstvo u EU", rekao je Đurić novinarima u Luksemburgu posle sastanka ministara spoljnih poslova EU i predstavnika Zapadnog Balkana.

Rekao je da je istovremeno njegova poruka bila da EU ima mnogo toga da dobije iz članstva Srbije, kao i to da bi do tada građani Srbije trebalo da imaju pristup evropskim fondovima, da studenti, poljoprivrednici i drugi građani ne bi imali drugorazredni status u odnosu na one iz bilo koje druge zemlje.

"Nismo zainteresovani da budemo samo sekundarno tržište i drugo, mi hoćemo punopravnu stolicu i ravnopravno mesto za stolom", rekao je Đurič.

U odgovoru na pitanje o neusklađenosti spoljne polktike Ssrbije sa onom iz EU Đurić je rekao da će sa učlanjenjem EU Srbija imati zajedničku spoljnu politiku sa njom, i da će tada biti u poziciji da utiče na spoljnu politiku Unije.

"Mi hoćemo da podignemo nivo našeg usaglašavanja sa evropskom spoljnom politikom, ali tražimo i pomoć da rešimo pitanja iz prošlosti za koje sadašnje generacije u Srbiji nisu odgovorne, a ne mogu da budu rešene na pravičan način bez mnogih država međunarodne zajednice", rekao je on.

Đurić je rekao da Srbija i sada u značajnoj meri doprinosi evropskoj spoljnobezbednosnoj politici, učestvuje u evropskim mirovnim misijama, a što se tiče Ukrajine - da je glasala za sve rezolucije u UN koje su podržavale teritorijalni integritet Ukrajine.

"Imamo specifičnosti zbog kojih nemamo istu spoljnu politiku o ovom pitanju kao druge evropske članice, ali očekujemo da pomognu da se odnosi u regionu normalizuju u dovoljnoj meri i da napreduje bezbednosna situacija u našem regionu na način koji će omogućiti veči stepen usklađenja, a Srbija će tražiti način da štiteći svoje nacionalne interese bude što je moguće više usklađena sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU", rekao je Đurić.

Rekao je da je govorio o kršenju kolektivnih prava sunarodnika na Kosovu, ali i o potrebi da se na oštriji način sprovodi Briselski sporazum.

Rekao je da će se Srbija boriti da stvara uslove za što brže članstvo u EU uz ostvarenje svojih nacionalnih i državnih interesa i ukazao koliko je težak položaj srpskog naroda na Kosovu.

"Rekao sam evropskim ministrima 'hajde da pomognemo jedni durgima', da se nadjemo na pola puta da ubrzamo priču, proširenje EU, i vi imate jako mnogo da dobijete iz snažnih balkanskih ruku, ne samo iz Srbije nego i iz drugih zemalja regiona kao novih članova", rekao je on.

Rekao je da se Srbija se veoma raduje mađarskom predsedavanju Savetom EU, koje počinje 1. jula, i da smatra da to može da pruži dodatni impuls EU integracijama celog regiona.

Đurić je rekao je da Srbija ima veliko poverenje u mađarskog premijera Viktora Orbana i ministra spoljnih poslova Petera Sijarata i njihovu "iskrenu želju" da se EU proširi na ovaj region.

Teme