Web Analytics
Ekonomski okrugli sto Kine: Nove kvalitetne proizvodne snage zahtevaju nove, tradicionalne industrije - BetaRS

Ekonomski okrugli sto Kine: Nove kvalitetne proizvodne snage zahtevaju nove, tradicionalne industrije

Ekonomija | 25.06.2024 | access_time 14:50
Ekonomski okrugli sto Kine: Nove kvalitetne proizvodne snage zahtevaju nove, tradicionalne industrije
Foto: Xinhua/Gong Bing
I nove i tradicionalne industrije su od suštinskog značaja za razvoj novih kvalitetnih proizvodnih snaga, istakli su stručnjaci na šestom Okruglom stolu o kineskoj ekonomiji, platformi za razgovore svih medija čiji je domaćin novinska agencija Sinhua.

Prvi put uvedene 2023. godine, nove kvalitetne proizvodne snage odnose se na naprednu produktivnost oslobođenu tradicionalnog načina ekonomskog rasta i puteva razvoja produktivnosti. Odlikuju se visokom tehnologijom, visokom efikasnošću i visokim kvalitetom.

Tokom diskusije, Huang Hanćuan, šef Kineske akademije za makroekonomska istraživanja u okviru Nacionalne komisije za razvoj i reforme, rekao je da su strateške industrije u nastajanju i buduće industrije zaista ključ za formiranje novih kvalitetnih proizvodnih snaga, dok su tradicionalne industrije takođe od velikog značaja.

"Tradicionalne industrije čine oko 80 odsto celokupnog industrijskog sistema, služeći kao kamen temeljac i najveća baza", rekao je Huang.

Ponavljajući Huangove stavove, Liu Dongmei, partijska šefica Kineske akademije nauke i tehnologije za razvoj, rekla je da bi se bez dobrog razvoja tradicionalnih industrija, industrije u nastajanju i buduće mogle suočiti sa rizicima prekida lanca snabdevanja.

S druge strane, nove tehnologije i procesi koji proističu iz razvoja novih i budućih industrija mogu zauzvrat koristiti tradicionalnim industrijama. "Verujemo da su komplementarni i da su u stanju da se međusobno integrišu", rekla je ona.

Scenariji primene novih tehnologija, novih obrazaca i novih poslovnih modela, kao što je veštačka inteligencija, takođe se mogu koristiti u tradicionalnim industrijama, dok bi tradicionalne industrije mogle da pruže podršku uzvodno i nizvodno, kaže Huang.

Lokaliteti bi trebalo da u potpunosti iskoriste svoje prednosti za stvaranje konkurentnih značajnih industrija kroz konvergenciju resursa, tehnologija, preduzeća i faktora, dodao je Huang.

Podsticanje novih kvalitetnih proizvodnih snaga prilagođenih lokalnim uslovima trebalo bi da uključuje kombinaciju resursa, industrijske osnove i nacionalnih razvojnih planova za različite regione, napredujući na uredan način, kazala je Liu.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT