Web Analytics
Đedović Handanović: Obnovljivi izvori energije u Srbiji do kraja godine biće uvećani do 40 odsto - BetaRS

Đedović Handanović: Obnovljivi izvori energije u Srbiji do kraja godine biće uvećani do 40 odsto

Izvori | Izvor: Beta | 26.06.2024 | access_time 13:20
Đedović Handanović: Obnovljivi izvori energije u Srbiji do kraja godine biće uvećani do 40 odsto

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović najavila je danas da do kraja godine očekuje da će, kroz aukcije i komercijalne projekte, domaći obnovljivi izvori energije (OIE) biti uvećani blizu 40 odsto sa početnih 510 megavata.

Ministarka je na godišnjoj konferenciji "Serbia goes green" u Privrednoj komori Srbije kazala je da će drugi krug aukcija biti na jesen i da Ministarstvo radi intenzivno na pripremi tog procesa.

Podsetila je da je prošle godine na prvim aukcijama za tržišne premije i proizvođače OIE obezbeđeno više od 700 megavata novih kapaciteta iz vetra i sunca, a da je ukupno ulaganje bilo 1,1 milijardu evra.

"Solarne elektrane su prvi put prebacile 100 megavata u ovom momentu i do kraja očekujemo da dostignemo oko 150 megavata iz solara, a imali smo 20 megavata pre dve godine. Početkom sledeće godine očekujemo da bude završen vetropark 'Kostolac', koji je finansiran iz donacija Evropske unije (EU)", rekla je ministarka.

Takođe, najavila je da je u planu da do 2028. godine bude realizovan projekat izgradnje solarnih elektrana od jednog gigavata sa baterijama i skladištem.

"Do kraja mandata naš je plan da imamo 1.800 megavata kapaciteta iz vetra i solara, imali smo ih 500 pre godinu dana. Očekuju nas izmene zakona o energetici vrlo brzo, i mi ćemo se tim izmenama uskladiti sa EU, kroz koncept aktivnog kupca kog nameravamo da uvedemo kroz te izmene", dodala je ona.

U narednom periodu, kako je rekla, u planu su razgovori o upotrebi nuklerane energije, jer je jedina opcija nuklearna energija ukoliko je cilj da Srbija do 2050. postepeno izađe iz fosilnih goriva da bi obezbedila baznu energiju.

"Planiramo da za dve nedelje potpišemo Memorandum o saradnji, kojim ćemo postaviti okvir za dalji razvoj institucija. Pokrenuli smo i izrade preliminarnih studija da bismo sagledali koje su to opcije koje se stavljaju pred Srbiju od konvencionalnih nuklearnih elektrana do malih modularnih nuklearnih elektrana", kazala je ona.

Đedović Handanović je rekla da ne vidi razlog da Srbija ne razmišlja kako da bude samoodrživa i kako da ostvari svoje ciljeve, kad raspolaže jedinstvenim mineralom kao što je jadarit, ako čitava Evropa ide u pravcu samoodrživosti.

"Želimo da imamo široku diskusiju na ove teme i da sagledamo sve i prednosti i potencijlne mane, bolja tehnička rešenja da ovakvi projekti budu održiviji, ali i da sagledamo koje su to ekonomske prednosti, mi u ovom momentu pričamo do nekih mogućih 18 odsto rasta bruto domaćeg proizvoda samo iz ovog jednog projekta na godišnjem nivou, što predstavlja jedinstvenu priliku kada je u pitanju čitav privredni rast", rekla je ona.

Ministarka je istakla da je bitno da se završe regionalni projekti koji imaju za cilj veću povezanost, kao i da se većina njih finansira iz sredstava EU, u vidu donacija.

"Na tom putu je najveći projekat Transatlantski koridor, koji je Srbija dobrim delom i završila, odnosno ojačala je interkonekciju sa Rumunijom i prenosni sistem između Pančeva i Rumunske granice, ali i sekciju između Kraljeva i Kragujevca", rekla je Đedović Handanović.

Očekuje da će u narednih par meseci početi radovi na pravcu Obrenovac - Bajina bašta i da će biti završeni do 2027. godine, kao i da će sledeći biti radovi Bajina bašta - Crna Gora - Bosna i Hercegovina, odnosno Pljevlja I - Višegrad.

"Najvažniji cilj nam je da završimo reverzibilnu hidroelektranu 'Bistrica', koja ima do 650 megavata. To je duplo više nego što je naša trenutno jedina reverzibilna hidroelektrana 'Bajina bašta' i ako znamo koliko nam je ona vredna onda smo sigurni koliko će dodatnu sigurnost za nas predstavljati izgradnja reverzibilne hidroelektrane 'Bistrica'", rekla je ona.

Teme