Web Analytics
Na Brankovom mostu u Beogradu građani brane 'žutu traku' za javni prevoz - BetaRS

Na Brankovom mostu u Beogradu građani brane 'žutu traku' za javni prevoz

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 26.06.2024 | access_time 18:10
Na Brankovom mostu u Beogradu građani brane 'žutu traku' za javni prevoz
Foto: Beta/Emil Vaš
Udruženje "Ulice za bicikliste" koje okuplja građane koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo, pozvalo ih je da u subotu, 29. juna, popodne na Brankovom mostu preko Save nakratko blokiraju sve saobraćajne trake osim "žute trake" za javni prevoz da bi iskazali protest zbog ukidanja prednosti autobusa na tom mostu.

Okupljanje pred 152. mesečnu vožnju biciklista Beogradom, nazvanu "Kome smeta žuta traka?" je u subotu od 16:30 u Pionirskom parku, a vožnja počinje u 17:00 sati.

Ruta vožnje kroz Beograd i Novi Beograd biće dugačka 12,8 kilometara (https://ridewithgps.com/routes/47211896).

Udruženje "Ulice za bicikliste" je navelo da već godinama saobraćajna policija propušta na Brankovom mostu privatne automobile kroz "žutu traku" za javni prevoz, a nedavno je ta traka ukinuta od polovine mosta u smeru ka centru Beograda.

"Da stvar bude još gora, saobraćaj se s mosta usmerava u tramvajsku traku u Karađorđevoj ulici koja je do skoro bila rezervisana samo za tramvaje", piše u saopštenju.

Udruženje smatra da je to "posledica loše odluke da se ruši Stari savski most, umesto da mu se izgradi alternativa", i da će "ta praksa samo doprineti daljoj ekspanziji automobilskog saobraćaja u gradskom jezgru".

Rešenje je da se "ostavi prednost za javni prevoz", a da vozači "ili biraju druge puteve ili da ne putuju automobilom ako ne moraju".

Zbog niza loših saobraćajnih odluka gradskih vlasti - pišu "Ulice za bicikliste", "trpi javni prevoz kojim se obavi skoro 50 odsto putovanja u Beogradu da bi se izašlo u susret vozačima automobila, iako je poznato da se automobilima u proseku vozi 1.2 osobe po autu".

"Dok 200 automobila zauzme ceo most, autobus sa 200 putnika zauzme tek mali deo jedne saobraćajne trake. Jasno je kome treba dati prednost, ali se ta prednost na žalost ukida", piše Udruženje.

"Ulice za bicikliste" traže da se na Brankovom mostu ostavi "žuta traka" i da se Stari savski most ne ruši, već da se njime dozvoli samo saobraćaj javnog prevoza, pešaka i biciklista.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori