Web Analytics
Novinaru i profesoru Dinku Gruhonjiću Nagrada za ljudska prava grada Vajmara - BetaRS

Novinaru i profesoru Dinku Gruhonjiću Nagrada za ljudska prava grada Vajmara

Društvo | 27.06.2024 | access_time 09:40
Novinaru i profesoru Dinku Gruhonjiću Nagrada za ljudska prava grada Vajmara
Foto: Beta/Miloš Miškov
Novinar i univerzitetski profesor iz Novog Sada Dinko Gruhonjić ovogodišnji je dobitnik Nagrade za ljudska prava nemačkog grada Vajmara, saopštili su Društvo za ugrožene narode (STP) i Reporteri bez granica (RSF).

"S velikom radošću pozdravljamo odluku grada Vajmara da jubilarnu 30. Nagradu za ljudska prava dodeli novinaru i univerzitetskom profesoru Dinku Gruhonjiću", naveli su u saopštenju za javnost.

Oni su kazali da je zbog svog nezavisnog i kritičkog izveštavanja o porastu militantnog nacionalizma i veličanju ratnih zločina u Srbiji, Dinko Gruhonjić "bio i ostaje meta klevetanja i pretnji smrću".

Dodali su da su u Srbiji sloboda medija i sloboda izražavanja godinama pod sve većim pritiskom.

"Dinko Gruhonjić bio je i nastavlja da bude na meti klevetanja, uvreda i pretnji koje su usmerene i protiv njegove porodice. U međuvremenu, pretnje iz vladinih krugova sve su glasnije. I predstavnici vladajuće stranke i predsednik Srbije pokrenuli su javnu kampanju zastrašivanja Dinka Gruhonjića, koja je rezultirala pretnjama nasiljem i otvorenim pretnjama smrću", piše u saopštenju.

"Drago mi je što grad Vajmar poštuje neumornu posvećenost Dinka Gruhonjića ljudskim pravima i demokratiji na Zapadnom Balkanu", rekao je direktor STP-a Roman Kin (Kühn).

Dodao je da se Gruhonjiću preti "usred Evrope" zbog njegovih zalaganja.

"Uprkos masovnim pokušajima zastrašivanja, on je nepokolebljivo predan slobodi medija i slobodi izražavanja. Vajmarska Nagrada za ljudska prava šalje važan i ohrabrujući signal novinarima u Srbiji i širom sveta da ne dopuste da budu zastrašeni", poručio je Kin.

Dinko Gruhonjić je rekao da nagrada ima veliki emotivni i ljudski značaj za njega i njegovu porodicu.

"To je duboko priznanje mom novinarskom i akademskom radu na promociji ljudskih prava, borbi protiv militantnih etnonacionalističkih ideologija i promociji pomirenja među narodima u postjugoslovenskom regionu", poručio je Gruhonjić.

Dodao je da će mu nagrada pomoći da nastavi tim putem, uprkos sve većim pretnjama s kojima se suočavaju svi koji u Srbiji zagovaraju humane vrednosti.

"Zahvaljujem svima koji su me predložili za ovo visoko priznanje te svim prijateljima, kolegama novinarima, akademskim kolegama i mojim studentima koji podržavaju mene i moju porodicu u ovim teškim trenucima", istakao je Gruhonjić.

STP i Reporteri bez granica nominovali su Dinka Gruhonjića zajedno s Helsinškim odborom za ljudska prava iz Srbije za nagradu.

Dinko Gruhonjić (53) je vanredni profesor na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine i šef dopisništva Novinske agencije Beta za Vojvodinu.

U sklopu svog novinarskog i akademskog rada Gruhonjić se bavi temama politike, ljudskih prava, manjina i marginalizovanih grupa, kao i odgovornosti za ratne zločine u ratovima na postjugoslovenskom prostoru i suočavanja s prošlošću.

Trideseta svečanost dodele Nagrade za ljudska prava grada Vajmara održaće se 6. decembra 2024. godine u tom nemačkom gradu.

Teme