Web Analytics
SSP u Somboru pokreće peticiju zbog trovanja iz Fabrike akumulatora - BetaRS

SSP u Somboru pokreće peticiju zbog trovanja iz Fabrike akumulatora

Životna sredina | 27.06.2024 | access_time 11:10
SSP u Somboru pokreće peticiju zbog trovanja iz Fabrike akumulatora
Foto: Youtube/Printscreen
Stranka slobode i pravde (SSP) pokrenuće peticiju u Somboru zbog trovanja građana iz Fabrike akumulatora pod nazivom "Potpiši za zdrav Sombor".

Prvi čovek SSP u Somboru Vladan Veljković saopštio je da stranka želi da građani dobiju pouzdane informacije o nivou zagađenja u okolini Fabrike akumulatora i na osnovu monitoringa stanja zemljišta i otpadnih voda, utvrde tačne razmere zagađenja olovom i drugim teškim metalima.

Građani će peticiju moći da potpišu na štandovima stranke u narednim danima.

"Mi ne znamo koje je štete po životnu sredinu prouzrokovala Fabrika akumulatora u Somboru višedecenijskom proizvodnjom akumulatora i preradom tona i tona olova. Takođe, ne znamo ni koji je razlog što gradska uprava ne vrši kontinuirani monitoring stanja zemljišta i otpadnih voda oko fabrike, te samim tim ne obaveštava stanovništvo o zagađenju koje je prouzrokovano radom postrojenja", istakao je Veljković.

On je podsetio da je proteklih godina više nezavisnih istraživanja pokazalo alarmantno prisustvo olova i teških metala u zemljištu i podzemnim vodama.

"U izveštaju o ispitivanju zemljišta iz 2020. godine navodi se da od deset bušotina, koncentracije olova prelaze remedijacione vrednosti u čak sedam, dok kod ostalih prelaze granične vrednosti. Slični rezultati dobijeni su i u publikaciji Poljoprivredne stručne službe u Somboru", zaključio je Veljković.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina