Web Analytics
Hiljade engleskih lekara u štrajku neposredno pred izbore 4. jula - BetaRS

Hiljade engleskih lekara u štrajku neposredno pred izbore 4. jula

Svet | Izvor: Beta | 27.06.2024 | access_time 13:15
Hiljade engleskih lekara u štrajku neposredno pred izbore 4. jula
Više hiljada lekara u Engleskoj započelo je danas štrajk za povećanje plata koji će trajati do 2. jula.

Mladi engleski lekari, koji čine okosnicu bolničke nege, jedanaesti put štrajkuju zbog nesuglasica sa vladom u vezi plata i uslova rada, ovog puta neposredno pred poslaničke izbore u Velikoj Britaniji najavljene za 4. jul, na kojima je verovatna potpuna promena vlasti.

Sindikat kaže da mladi lekari zarađuju oko 15 funti (19 dolara) na sat što je svega pet funti više od minimalne plata u Velikoj Britaniji koja je oko 10 funti na sat.

Britansko medicinsko udruženje, sindikat lekara, traži povećanje od 35 odsto.

Vlada, u kojoj većinu čine konzervativci, prošle godine je povećala plate lekarima za između 8,1 i 10,3 odsto, navodeći da je to "velikodušno".

Petodnevni štrajk mlađih lekara koji su na početku karijere, ukazuje na probleme u britanskom zdravstvu koje se hronično bori s nedostatkom novca što je i jedna od najvažnijih tema za birače na predstojećim izborima. 

Prethodno su štrajkovali šest dana u januaru, najduže u istoriji britanskog zdravstva, zbog čega je bilo otkazano više desetina hiljada pregleda i operacija.

Zamenica predsednika odbora mlađih lekara u sindikatu Sumi Manirajan rekla je da su godine nedovoljnog ulaganja dovele do toga da mladi lekari masovno odlaze u zemlje koje nude bolje plate, a oni koji su ostali imaju previše posla, a nedovoljno su plaćeni.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Fudbal

Zelena Srbija

Hronika

Scena