Web Analytics
Skupštine Crne Gore sutra razmatra 'Predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu' - BetaRS

Skupštine Crne Gore sutra razmatra 'Predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu'

Region | 27.06.2024 | access_time 13:40
Skupštine Crne Gore sutra razmatra 'Predlog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu'
Foto: Skupština Crne Gore
Skupština Crne Gore trebalo bi da sutra, u petak, raspravlja o "Predlogu Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu" kojeg je podneo predsednik parlamenta Andrija Mandić.

Donošenje rezolucije o Jasenovcu je tražio deo parlamentarne većine na čelu s Mandićevom strankom što su podržala 43 od 81 poslanika Skupštine, uključujući i Pokret Evropa sad (PES) premijera Milojka Spajića.

To je traženo pošto je Spajićeva Vlada glasala za Rezoluciju o Srebrenici u UN.

Formalin predlog da se o tom dokumentu raspravlja došao je dan pošto su šefovi diplomatija EU u sredu u Briselu pozitivno ocenili izveštaj o ispunjavanju privremenih merila za prijem Crne Gore u EU (IBAR) i saopštili da su spremni za završnu fazu pregovora o tome.

Rezolucija, kojom se 22. april proglašava "Danom sećanja na genocid u Jasenovcu" i osuđuje zločine u tom logoru tokom Drugog svjestkog rata.

Premijer Spajić juče u Briselu nije mogao da saopšti da li će se ta rezolucija razmatrati, ali je pokazao razumevanje za takav zahtev vladajućih partija.

Spajić je rekao da je u parlamentarnoj procedure više od 40 rezolucija "o Jasenovcu, Palestini, Šahovićima (zločin nad Bošnjacima u Crnoj Gori)" što je podstaknuto donošenjem Rezolucije UN o Srebrenici.

"Crna Gora je multietnička i multikonfesionalna država sa svim tim predstavnicima u parlamentu koji sada imaju potrebu da svaki od tih naroda izgura poneku rezoluciju koja je bitna za njihov politički korpus ili za narode ili regije kojima pripadaju", objasnio je Spajić.

Dodao je da on smatra da sve te rezolucije skreću Crnu Goru s važnijih tema: ekonomije, vladavine prava.

Najava Rezolucije o Jasenovcu je izavala oštru reakciju zvaničnog Zagreba koji je ranije uputio protestnu notu Podgorici i zapretio da će njeno usvajanje usporiti ambiciju Crne Gore da bude primljena u EU.

Zvanični Zagreb je rekao i da ne razume zašto Podgorica otvara temu Drugog svjetskog rata u trenutku svoje izvesne EU perspketive.

Ministar spoljnih poslova Crne Gore Filip Ivanović je ranije rekao da ne može uticati na odluke parlamenta, ali da Crna Gora zločine u Jasenovcu ne dovodi u vezu sa "kolektivitetom hrvatskog naroda", pošto smatra da hrvatska država, uključujući i njen vrh, dostojno obeležava sećanje na nevine jasenovačke žrtve.

Teme